Annons
Nyheter

God man var missvisande titel

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

ÖLAND

Den gamla kvinnan fick plats på ett demensboende och hennes fastighet i Kalmar skulle säljas. Kvinnans barn kunde dock inte komma överens om försäljningen, varför en god man utsågs. Den gode mannen, hemmahörande på Öland, visade sig dock varken vara särskilt god eller pålitlig.

Annons

När fastigheten skulle säljas kontaktade den gode mannen en bekant, som mer eller mindre hade kontoret på fickan, och denne fick mäklaruppdraget. Efter ett par veckor annonserades fastigheten ut på Hemnet i en bristfälligt hopsatt annons med stavfel och allmänt dålig svenska. Priset var satt till 1 650 000 kronor. Barnen till den gamla kvinnan hade några månader tidigare fått fastigheten värderad av en etablerad mäklarfirma till 1,7 miljoner och därefter hade huspriserna i Kalmar stigit. De anhöriga klargjorde därför för såväl den gode mannen som för den så kallade mäklare han anlitat, att fastigheten inte fick säljas under 1 650 000 kronor.

Månaderna gick, men fastigheten förblev osåld. Till stor del beroende på en usel marknadsföring, enligt de anhöriga. Trots att våren stod i full blom brydde sig exempelvis inte mäklaren om att byta ut vinterbilden på Hemnet, och den enda annonsering han gjorde i lokalpressen var två små annonser i Barometern. Efter en mängd märkliga turer såldes dock fastigheten till slut, men köpeskillingen blev endast 1,2 miljoner – en halv miljon under marknadsvärdet.

”AGERANDET STINKER”

– Agerandet stinker, tycker den gamla kvinnans barn, och menar att den gode mannen handlat oetiskt och ställer sig mycket frågande till att han inte anlitade en heltidsarbetande etablerad mäklare.

Dessutom påpekar de anhöriga att överförmyndaren brustit i sitt tjänstemannaansvar genom att inte övervaka gode mannens agerande tillräckligt.

– Överförmyndaren har också totalt ignorerat våra frågor om värdeutlåtande och inte besvarat våra mejl förrän dessa har skickats via socialchefen. Överförmyndaren har dessutom varit ovarsam med sanningen, säger de anhöriga, som anser att deras mamma lidit en ekonomisk skada på mellan 400 000 och 900 000 kronor.

Nu har de JO-anmält gode mannen från Öland och överförmyndaren i Kalmar för agerandet i samband med försäljningen av kalmarfastigheten.

– Vi hoppas att JO vill granska detta ärende. Det verkar vara tunnsått med försvarare av en 90-årig kvinnas rättigheter.

JAN L LINDGREN

Fotnot:Någon ansvarig på Överförmyndarnämnden i Kalmar har ej gått att nå under fredagen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons