Annons
Nyheter

Gåtan med muren olöst

Nyheter • Publicerad 15 november 2006

BORGHOLM

Jakten på den försvunna stenen fortsätter.– Jag har fått in ett tiotal tips som pekar åt olika håll, säger kriminalinspektör Sven Stensson.

Annons

Ölandsbladets artikel om ”Det Stora Murmysteriet” vid Borgholms slott väckte enorm mediauppmärksamhet. Snabbt basunerades nyheten ut av Radio Kalmar för att direkt följas upp av riksradion, TT, de lokala tv-nyheterna, flera tidningars nätupplagor samt text-tv och dagen efter följdes Ölandbladets nyhet upp av såväl kvällspressen som morgontidningarna där Svenska Dagbladet kryddade anrättningen med stor och utförlig grafik av brottsplatsen.

Den stulna muren på Borgholm Slott fick bokstavligen vingar och spreds ut över hela landet.

engagerar

– Ett tag ringde telefonen oavbrutet, ni startade en lavin, garvar Sven Stensson vars telefon med tiden tystnat något.

– De som ringer nu har olika teorier om var muren finns. Två tips gäller en fastighet i Boholmarna utanför Kalmar, men det är avskrivet. Den fastighetens nya mur är inte slottets.

– Ett liknande tips har vi runt en fastighet på norra Öland och det tipset, plus en del andra, får vi sammanställa och se vad det ger, säger Sven Stensson och konstaterar att murmysteriet engagerar.

– Många har åsikter och teorier och man kan säga att uppgifterna pekar åt olika håll.

omöjligt

Samtidigt, på en annan plats, är slottets högste beskyddare förfärad över bulletinerna från Öland.

– Det har inte funnits i vår tankevärld att en mur skulle stjälas från Borgholms slott, men nu har det hänt och vi ska titta över rutiner och avtalstexter om något måste förbättras, säger Anders Magnusson, förvaltare på Statens fastighetsverk och Borgholms slott.

Annons

Enligt fastighetsverkets hemsida ska muren återskapas med de nya krav som länsstyrelsen ställer. Ansvaret för kostnader och återskapande ska åligga entreprenören NCC.

Även Ölandsbladet har fått in flera tips om murens mystiska hädangång och dessa har en gemensam nämnare: muren har återvänt till brottsplatsen!

– Det är omöjligt att ta fem lastbilslass sten från slottet utan att det märks. Leta runt slottet, stenen finns där, säger mer än en uppgiftslämnare till Ölandsbladet.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons