Annons
Nyheter

”Gårdsgatan fungerar utmärkt”

Nyheter • Publicerad 27 februari 2006

BORGHOLM

Cityföreningen i Borgholm anser att Storgatan fungerar utmärkt som gårdsgata och säger nej till gågateperiod från den 1 april till årets slut.– Efter omständigheterna fungerar gårdsgatan utmärkt, men den går att förbättra, kommenterar centrumledaren Fredrik Ehrensvärd.

Annons

Cityföreningen ser därmed något flera andra inte ser.

Enligt bestämmelserna för gårdsgata har gångtrafikanterna företräde i alla situationer, den som i sakta mak promenerar i mitten av en gårdsgata har sin fulla rätt att göra så och barn ska kunna leka på gatan utan att riskera att bli överkörda.

De bilar som till nöds måste in på en gårdsgata får inte köra fortare än gånghastighet, det vill säga cirka åtta (8) kilometer i timmen, och det ska finnas hinder i gatan för att försvåra framkomligheten.

En riktig gårdsgata är därmed, enligt många, allt vad dagens Storgata inte är.

– Södra Långgatan i Kalmar är också gårdsgata, fungerar den bättre, undrar Fredrik Ehrensvärd en smula irriterat.

– Men kan vi hitta lyckade exempel på gårdsgata, ska vi naturligtvis titta på dessa. Under omständigheterna fungerar Storgatan utmärkt som gårdsgata, men den går att förbättra, det går att fundera vidare, tillägger han.

lägga ner?

Cityföreningens styrelse har inför det kommande årsmötet i morgon (onsdag) avslagit två motioner gällande Storgatans framtid.

I motiveringen till avslagen sägs: ”Med hänsyn till butiksutbudet, trafikintensiteten, fotgängare, gatans utförande och dylikt fungerar gårdsgatan utmärkt. Vissa förändringar är önskvärda för att förbättra trafikmiljön på sikt. Detta kommer att ske efter utvärdering.”

Redan innan utvärderingen är gjord har cityföreningen sin bild klar: ”gårdsgatan fungerar utmärkt”,

Annons

– Kommunens plangrupp för Storgatans försköning, där cityföreningen har två representanter ska göra utvärderingen, och jag vet inte när den blir klar. Men av de medlemmar i föreningen som hört av sig till styrelsen anser de flesta att gårdsgatan fungerar bra, dock vill man se förbättringar.

Cityföreningen står fast i kravet på gårdsgata under vinterperioden.

– Det finns flera medlemmar som säger att de måste lägga ner annars, motiverar Fredrik Ehrensvärd.

Cityföreningen har sagt nej till gågata under vintern med motiveringen att man vill testa gårdsgata. Ett test kräver något att jämföra med, vad ska ni jämföra med om ni säger nej? Finns det något att jämföra med?

– Det kanske det inte gör.

”självklart”

De två avslagna motionerna gäller båda tiderna för gågata respektive gårdsgata.

Christer Höglund föreslår gågata från och med den 1 april till årets slut, medan Göran Göthlin förespråkar att cityföreningen står fast vid tidigare beslut att nyttja Storgatan som gårdsgata under vintersäsongen. Enligt honom ska gågata gälla från Kristi Himmelsfärds-helgen till och med Skördefest-helgen.

Styrelsen väljer i sitt svar den gyllene medelvägen: de delar motionärernas önskan om en längre gågateperiod och föreslår årsmötet att säga ja till gågata under perioden den 29 april – 1oktober.

Dessutom föreslås att ”i samråd med kommunen kunna justera gågateperioden med hänsyn till väderlek eller annat av betydelse för näringen längs gatan och göra förbättringar av trafikmiljön, till exempel utsmyckningar, begränsning av P-tiden med mera”.

Annons

Av hävd väger cityföreningens ord om Storgatan tungt, det cityföreningen önskar ordnar ( i regel) kommunen. Fredrik Ehrensvärd försvarar denna tingens ordning.

– Självklart ska kommunen lyssna på näringsidkare, fastighetsägare och kunder.

Under 2005 var Storgatan gågata från 30 maj till 29 augusti.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons