Annons
Nyheter

Gård kvarstår som gåva

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2009

En 84-årig, dement kvinna ångrade sig sedan hon givit bort sin Ölandsgård som gåva till sina två fostersöner.

Men tingsrätten ger henne inte rätt att få tillbaka gården, då kvinnan anses ha vetat vad hon gick med på.

Annons

Den 84-åriga kvinnan är dement och bor idag på ett äldreboende. När hennes gård skulle säljas nådde ryktet kvinnans två fostersöner, som bad att hon skulle ge gården till dem som en gåva.

Kvinnan gick med på detta och med närvarande vittnen skrev hon under ett gåvobrev. När hon sedan ångrade sig försökte hennes ombud och gode man ta tillbaka gården. Men fostersönerna vägrade gå med på detta, varpå kvinnan stämde de båda männen som är i 50-årsåldern.

Som anledning till att gåvobrevet skulle hävas menade kvinnan att fostersönerna utnyttjat hennes förvirring och att hon vid undertecknandet inte visste vad hon gjorde.

Men detta argument övertalar inte tingsrätten, som anser att fostersönerna inte har haft onda avsikter med sitt agerande. Tingsrätten tvivlar inte på att kvinnan var dement vid överlåtandet, men enligt vittnesuppgifter har hon vid vissa tillfällen varit helt medveten om sin omgivning. Detta ska också ha varit fallet då hon skrev under gåvobrevet.

Tingsrättens beslut blir att fostersönerna behåller gården, och kvinnan ska därmed betala sönernas rättegångskostnader som uppgår till kring 100 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons