Annons
Nyheter

Friad från mordbrand – men dömd till vård för skadegörelse

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007

ÖLAND/KALMAR

En 43-åring från mellersta Öland döms till rättspsykiatrisk vård för skadegörelse. Det var den 5 augusti som mannen anlade en eld i sin bostad i Kalmar, vilket enligt åklagaren innebar fara för andra människors liv och hälsa.

Annons

Tingsrätten bedömer att skadegörelsen kan ha skett under påverkan av allvarlig psykisk störning. Därför döms 43-åringen till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den 43-årige mannen från mellersta Öland förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Han är tidigare dömd för våld mot tjänsteman, misshandel, stöld och skadegörelse.

Det var den 5 augusti som mannen anlade en eld på det vårdboende han vistades på. Tidigare under kvällen hade 43-åringen uttryckt för personalen att han önskade medicin och vård, men då mannen talade med läkare per telefon så uppfattade han denne som snorkig och slängde på luren. Senare slog han sönder möbler, samlade ihop tavlor och papper, som han sedan hällde lösningsmedel över. Därpå tände han eld och lämnade sin lägenhet.

RÖKFYLLD LÄGENHET

Personal varnades av brandlarmet och tog sig kvickt till den rökfyllda lägenheten där lågorna slog upp. Med en brandsläckare gjordes försök att begränsa elden. En vårdare kröp omkring i lägenheten för att söka efter 43-åringen. Först efter en stund fick personalen vittnesuppgifter på att 43-åringen inte fanns i lägenheten. När räddningstjänsten kom lyckades de snabbt släcka elden.

Brandingenjören Lars Persson har granskat brandförloppet och kommit fram till att branden kunde spridit sig till andra lägenheter, men att detta förmodligen inte var sannolikt. Därför bedöms inte gärningen som mordbrand utan stannar vid den mildare graden skadegörelse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons