Annons
Nyheter

Friad från Byxelkroksmord får över en kvarts miljon av staten

Nyheter • Publicerad 6 november 2007

BYXELKROK

Den numera 50-årige mannen, som i våras friades från dubbelmordet i Byxelkrok, har av Justitiekanslern, JK, beviljats 275 000 kronor i ersättning för felaktigt frihetsberövande.

Annons

Mannen satt innan rättegången häktad drygt tre månader, från den 6 november 2006–16 februari 2007, misstänkt för mord och grov mordbrand. Efter att ha frikänts i tingsrätten yrkade han på minst 500 000 kronor för lidande och ersättning för intrång i näringsverksamhet med 10 000 kronor i veckan under den tid frihetsberövandet varade samt även för en tid efter det att han släpptes fri.

JK:S MOTIVERING

”Med beaktande av det mycket allvarliga brott NN var misstänkt för och att han genom uppgifter i media har kunnat identifieras i en vidare krets i det mindre samhälle där han bor, finner Justitiekanslern att han bör tillerkännas ersättning med ett betydligt högre belopp än som vanligen utgår vid ett frihetsberövande av aktuell varaktighet”, skriver JK, som dock ej finner det skäligt att utge mer än 175 000 kronor för lidande och 100 000 kronor för intrång i näringsverksamhet.

Vid bedömningen har även beaktats att ”massmediebevakningen kring frihetsberövandet var så ingående att personer i NN:s omgivning lätt kunde bilda sig den uppfattningen att NN var skyldig och att han, förmodligen som en följd av detta, fick utstå allvarliga hot”.

JAN L LINDGREN

Läs meri torsdagens pappersutgåva av Ölandsbladet samt på ÖB-webben: ”Ungefär det belopp vi räknade med”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons