Annons
Nyheter

Fredsaktivist efterlyser öppen debatt om alliansfrihet  

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

ÖLAND

– Bara 20 procent av svenskarna vill att vi ska gå med i NATO, ändå är det ingen som helst politisk diskussion om den smygande anpassning som hela tiden pågår från svensk sida, säger Maj-Britt Theorin.

Annons

På onsdagkväll kommer Maj-Britt Theorin till Ölands folkhögskola. Fred och nedrustningsfrågor har i alla år legat henne varmt om hjärtat, oavsett var hon har befunnit sig. Tidigare har hon suttit i riksdagen och i EU-parlamentet. Och fortfarande hörs det brinnande engagemanget för fredsfrågorna, som hon arbetar för bland annat inom ramen för FN:s organ Operation 1325.

Maj-Britt menar att NATO-frågan måste diskuteras mer inom politiken. Tidigare beslut i riksdagen måste följas upp och slutsatser dras av hur besluten och den praktiska verkligheten stämmer överens.

– Riksdagen beslutade att Sverige skulle delta i insatserna i Afganistan och det inleddes, på den brittiska regeringens förfrågan, 2002. I det beslutet skrevs det särskilt in att vår närvaro inte skulle stå under amerikanskt befäl eller NATO-befäl, säger Maj-Britt Theorin.

Sverige under NATO-befäl

– 2006 förändrades förhållandena och hela insatsen i Afganistan leds nu av NATO och amerikansk befäl. Riksdagens beslut sedan 2002 har inte diskuterats och inte förändrats. Trots det finns det ingen debatt, hela tiden pågår istället en smygande NATO-anpassning. Libyen är det senaste exemplet.

Att bara 20 procent av svenskarna vill att Sverige ska gå med i NATO har undersökningar vid Göteborgs universitet visat. Och forskare vid Försvarshögsklan uttrycker öppet att Afganistan är ett sätt att förbereda och försvara inträdet i NATO.

VEM ÄR FIENDEN

Maj-Britt Theorin menar att med ett sådant underlag är det högst märkligt att diskussionen inte är kraftigare bland såväl politiker som människor i allmänhet. Tvärtom, säger hon, har nu moderaterna följt i folkpartiets spår och öppet sagt att ett NATO-medlemskap är önskvärt och behövligt.

– När jag som första kvinna satt med i Försvarsutredningen på 70-talet var det första jag fick lära mig var att ställa frågan: Vem är fienden? Fortfarande är det lika aktuellt och jag kan inte se att vi har någon fiende i Afganistan, säger Maj-Britt med emfas.

Fred och jämställdhet

Annons

Till Öland kommer hon som inbjuden av Ölands frisinnade kvinnor, som har jämställdhet som huvudfråga.

* Hur hör fredsfrågorna samman med jämställdheten?

– I allra högsta grad, svarar Maj-Britt Theorin som idag är ordförande för Operation 1325, en organisation som arbetar för att uppfylla FN:s resolution 1325 om att ge kvinnor fullvärdig delaktighet i alla fredsprocesser.

– Det är alltid kvinnor och barn som är krigens offer. Alltid!

– Och kvinnor har i alla år kunnat hantera krig och konflikter bättre än män, inte därför att de nödvändigtvis är fredligare men därför att de oftare använder samtalet och mötet istället för vapen när konflikter skall lösas.

Särskilt glad är Maj-Britt just nu därför att det i år är tre kvinnor som får Nobels fredspris just med motiveringen att de aktivt har bidragit i fredsprocesser, precis som FN:s resolution 1325 säger.

Hon menar att alla insatser, stora som små, är viktiga för att uppmärksamma fredsfrågorna, inte minst Sveriges relation till NATO. Därför, menar hon, att onsdagskvällens möte på Ölands folkhögskola är lika viktigt som vilket annat möte som helst.

– Samtalet om fred och Sveriges alliansfrihet måste fortsätta, såväl bland politiker som allmänheten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons