Annons
Nyheter

”Från tall till pall” på Capella

Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

VICKLEBY

En vecka har Johannes Norlander från Färjestaden tillsammans med elva jämnåriga kamrater tillbringat på Capellagården. Tack vare ett stipendium från Lions har de fått inspiration och lärdomar i träslöjd och design för trä.

Annons

De tolv ungdomarna har kommit från hela Småland. De har fått chansen att delta i Capellagårdens sommarkurs ”Från tall till pall” tack vare stipendium från Lions på de olika hemorterna. Deras slöjdlärare har rekommenderat dem och förutsättningen har varit att de har visat ett särskilt intresse för slöjdande. Hiromi Ballantyne har varit ansvarig för kursen i åtta år.

SKED OCH STAV

– Vi börjar med att ge oss ut i naturen och med färskt virke snida träskedar och andra småsaker. Även en vandringsstav blir resultatet av de första dagarnas besök ute i naturen. Vi vill förmedla en bred kunskap om vad trä är och kan användas till.

De två sista dagarna får alla deltagare i uppgift att göra en prototyp till en pall, från skiss till färdig produkt.

– Det har varit intressant, men rätt stressigt för att hinna bli färdig, säger Johannes Norlander. Det har tagit många timmar innan jag blev nöjd.

GES EN FÖRSMAK

Sommarkurserna för ungdomar har hållits i många år, och det är flera av deltagarna som har kommit tillbaka för att gå Capellagårdens huvudkurser, både ett, två och tre år. Det berättar Johan Ekelund som har varit en av de två lärarna under veckan.

– Jag kommer nog att fortsätta arbeta i trä, men inte här på Capellagården, säger Johannes och visar sin färdiga pallprototyp.

Syftet med kursen har förutom det praktiska arbetet varit att visa olika sätt att hantera trä, alltifrån skogsplantering och skogsvård till hus- och möbeltillverkning, miljö och design. Under veckan har ungdomarna även fått föreläsningar om trä och om Carl Malmsten, studiebesök hos hantverkare och besiktning av öländskt byggnadssätt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons