Annons
Nyheter

Fortsatt kritik mot ställplatser

Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

BORGHOLM

Kritiken mot kommunala ställplatser för husbilar fortsätter. Nu i form av ordväxling mellan branschorganisationen SHR och Borgholms kommun.

Annons

- Kommunens svar stärker oss i vår uppfattning att det handlar om verksamhet som kan snedvrida konkurrensen, säger Stefan Lundin, chefsjurist på SHR.

Den lokala campingnäringen har protesterat.

Sveriges Camping- & Stugföretagares Riksorganisation (SCR) likaså.

Sveriges Hotell– och Restaurangföretagare (SHR) stämde också in i klagokören.

Nu svarar Borgholms kommun på kritiken mot ställplatserna för husbilar vid kommunens hamnar.

DIALOG

I en skrivelse till SHR betonar kommunchef Lars Frick och Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi, att verksamheten med populära ställplatserna inte bedrivs i vinstintresse och att kommunen har ansvaret för att parkeringssituationen i hamnarna bedrivs på ett tillfredsställande sätt.

På frågan om Borgholms kommun anser att Borgholms Energi AB:s uthyrning av ställplatser är förenlig med kommunlagens och konkurrenslagens regler är svaret ”ja”.

– Att detta skulle skilja från att vissa kommuner driver sin parkeringsverksamhet i bolagsform kan kommunen inte inse, lika lite som att det med utgångspunkt från kommunallagen skulle vara otillbörlig konkurrens, sägs det i svaret där avslutningen är en utsträckt hand.

– Borgholms kommun välkomnar en dialog med SHR och andra aktörer inom besöksnäringen hur vi på bästa sätt löser de ökade krav som våra besökande gäster ställer och detta gäller inte minst våra husbilsgäster.

Annons

FÖRVÅNAD

På SHR, vars uppfattning är att kommuner och kommunala bolag inte ska bedriva näringsverksamhet på öppna marknader, har chefsjurist Stefan Lundin granskat skriften får Öland.

– Jag har som hastigast hunnit läsa svaret och jag är lite förvånad. Kommunen säger att de bedriver verksamheten med ställplatser utan vinstintresse och det är det som är problemet, som företagare med näringsverksamhet är det svårt att konkurrera med någon som bedriver liknande verksamhet utan vinstintresse, säger Stefan Lundin och fortsätter:

– De skriver också att den tekniska servicen har en skattefinansierad rambudget, då finns det tydligen en skattefinansiering av verksamheten. Dessutom svarar de nej på vår fråga om uthyrning av ställplatserna är att betrakta som kommunal kärnverksamhet.

Från Sveavägen 25 i Stockholm är slutsaten därmed:

– Det finns en del som är förvånande i svaret och det stärker vår uppfattning att det här handlar om en verksamhet som kan snedvrida konkurrensen.

FORTSÄTTER

Därmed inte sagt att chefsjurist Stefan Lundin på SHR tar till brösttoner och förbereder rättslig tvist.

– Nu har svaret precis kommit och vi får se vad som händer. Borgholms kommun välkomnar dialog och den har vi fått genom den här skriftväxlingen och nu ska vi se till att dialogen fortsätter.

• Om dialogen brakar samman, vad händer då?

Annons

- Ställs det på sin spets kan vi vända oss till Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, men jag vill betona att vi i nuläget inte är där. Det viktiga nu är att dialogen fortsätter.

I år drivs ställplatserna i Borgholm, Böda och Sandvik i kommunal regi, medan Byxelkrok och Kårehamn lagts ut på entreprenad. Där campingarna tar cirka 300 kronor för en husbilsplatser med el under högsäsong är avgiften 120 kronor på de kommunala ställplatserna i hamnarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons