Annons
Nyheter

Fortsatt åtta församlingar på södra Öland

Nyheter • Publicerad 18 december 2008

Så har stiftsstyrelsen kommit till ett beslut. Församlingarna i Södra Ölands kyrkliga samfällighet förblir åtta stycken.

– Vi valde att se att fyra-fem kyrkoråd inte ville göra samfälligheten till en församling, säger stiftets kanslichef Alf Johansson.

Annons

Men från och med januari 2010 slås dagens fyra pastorat ihop till ett.

Frågan om södra Öland ska bli en enda församling, har väckt starka reaktioner inom kyrkan. Kyrkoråden i de nuvarande åtta församlingarna har stått emot varandra men varit någorlunda jämnt fördelade i sina åsikter.

– Det var en lokal utredningsgrupp som från början kom med förslaget om en församling, sedan togs det upp i stiftsstyrelsen. Men det har hänt saker under resans gång och fyra-fem kyrkoråd av åtta sade nej till att bli en församling nu, säger Alf Johansson.

Församlingarna Sydöland, Mörbylånga-Kastlösa och Torslunda var för en sammanslagning, medan Glömminge, Algutsrum, Norra Möckleby-Gårdby-Sandby, Stenåsa-Hulterstad och Resmo-Vickleby satte sig emot. En av de motståndare som varit tydlig med sina åsikter är Erland Börjesson, ordförande i Glömminge kyrkoråd:

– Jag är nöjd nu eftersom detta är vad vi kämpat för. Det visar att våra argument har vägt tyngre.

Alf Johansson menar dock att diskussionen inte är över i och med stiftsstyrelsens beslut:

– Det är tydligt att det här inte har landat riktigt än. Men samtalet behöver tas upp 2010.

Vad som däremot har diskuterats ända sedan förra mandatperioden, är att samfällighetens fyra pastorat ska bli ett.

– Och alla har ställt sig bakom detta beslut. Det är ingen bra organisation med en samfällighet och fyra pastorat. Verksamheten haltar när en ekonomisk enhet ska ha ett sådant övergripande ansvar, säger Alf Johansson.

Erland Börjesson har inte något emot denna förändring:

Annons

– Det blir smidigare med en kyrkoherde när det handlar att jobba över gränserna, både vad gäller präster och anställda.

Vem som ska bli det nya pastoratets kyrkoherde är dock inte klart än. Det kommer fullmäktige och kyrkonämnden att besluta under 2009.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons