Annons
Nyheter

Försvarsmakten nekar vindkraft

Nyheter • Publicerad 3 januari 2008

I nuläget blir det inga vindkraftverk i Frösslunda eller Kastlösa. Försvarsmakten har sagt nej, då ett uppförande skulle innebära konflikt med totalförsvarets intressen.

Totalt handlar det om 38 vindkraftverk som inte kan uppföras. Elva av dessa skulle placeras i Kastlösa, men riskerar att störa Försvarsmaktens radar.

Annons

– Försvaret väger tungt, har de sagt nej så blir det nej, säger Mats Lindahl, miljö- och byggnadschef i Mörbylånga kommun.

Länsstyrelsen och de två Ölandskommunerna arbetar nu med ett policydokument kring vindkraft på Öland. Där ingår bland annat en utredning om hur vindkraftverk påverkar radarsystem. Men i väntan på detta dokument blir det inga vindkraftverk i Kastlösa. Mats Lindahl menar dock att det finns andra lösningar.

– Vi ska titta om det finns möjligheter att förändra så att Försvarsmakten godkänner vindkraftverken. Det är möjligt att man kan sänka dem. Men det ligger inne många ansökningar om vindkraftverk på Öland, så vi får vänta och se om dessa sammanfaller med det vi tänkt oss, säger Mats Lindahl.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons