Annons
Nyheter

Förslag om borgmästare i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 20 april 2006

MÖRBYLÅNGA

I framtiden kan Mörbylånga få ett direktvalt kommunalråd, som också kan titulera sig borgmästare. I varje fall om vänsterpartisten Kjell E Johanson får gehör för sin motion i fullmäktige.

Annons

Borgmästare har det funnits i Sverige sedan 1200-talet. Då tillkom titeln den främste medlemmen i de medeltida städernas styrande råd. I modern tid innehades ämbetet av ordföranden i stadens domstol, men 1971 förpassades borgmästarna till historien i och med underrättsreformen.

På senare år har titeln dammats av och används numera runt om i landet vid högtidligare tillfällen, då exempelvis kommunfullmäktiges ordförande får ikläda sig rollen. I likhet med kungahuset är dock ämbetet endast av representativ betydelse.

REPRESENTERA FOLKET

Men utomlands är borgmästaren ofta den person som, likt kommunalrådet, styr och ställer i staden eller kommunen och är dess främsta företrädare. En sådan borgmästare vore något för Mörbylånga, tycker Kjell E Johanson.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara en ledande politiker. Det kan lika gärna vara en representant för exempelvis näringslivet eller idrotten. Eller varför inte nykterhetsrörelsen?

Huvudsaken är att kommuninvånarna känner att det verkligen är någon som kan representera dem, vilket en direktvald borgmästare skulle göra i betydligt högre utsträckning än ett kommunalråd valt av politiker, anser Kjell E.

– Vi lever ju i en kommun där det inte är självklart vilket parti som skall välja kommunalråd.

VITALISERA POLITIKEN

En direktvald borgmästare/kommunalråd skulle också vitalisera det politiska livet, tror han.

– Om kandidaterna tvingas gå direkt ut till väljarna för att presentera sin politik och söka stöd vidgas människors intresse för politiken. I dag är politikerna alldeles för anonyma.

Annons

Kjell E betonar dock att avsikten med en direktvald borgmästare inte är att skjuta den representativa demokratin i sank, utan snarare att komplettera den med direkt demokrati.

Blir förslaget verklighet kan årets val bli det sista enligt nuvarande ordning. Enligt motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att ansöka om regeringens tillstånd att inleda en försöksverksamhet redan i samband med valet 2010.

Frågan är om inte köpingen Mörbylånga först måste skaffa sig ett stadsprivilegium?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons