Annons
Nyheter

Forskningsstation nära en lösning  

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2011

TORSLUNDA

Om kommunen bara hittar en ersättningslokal till kyrkan så blir det åter igen en forskningsstation i Torslunda. Det står klart efter förhandlingar med Hushållningssällskapet.

Annons

– Det är upp till oss nu, konstaterar Kent Ingvarsson (M), kommunalråd Mörbylånga. Efter förhandlingar med Svenska kyrkan och Hushållningssällskapet så står det nu klart att kyrkan upplåter sina lokaler i Torslunda om kommunen hittar en ersättningslokal för de textilier som de ämnade att använda den förre detta försöksstationen till.

Detta är då en lösning på det problem som uppstod i maj månad, när kommunerna räknade kallt med att Hushållningssällskapet skulle kunna ta över forskningsstationen som Statens Lantbruksuniversitet (SLU) för drygt ett år sedan lämnade. Skrapade ihop tre miljoner kronor. Bildade projektgruppen Torslunda utvecklingscentrum. Men sedan fick kalla handen av kyrkan – eftersom de ville behålla sin egendom själv.

SNABB LÖSNING

Men från att kyrkan alltså inte haft någon som helst intention att avhända sig av markerna och byggnaderna som man tagit över efter SLU så är det nu omvända världen, med bollen helt hos kommunen.

– Båda parter vill ha en snabb lösning. Kyrkan måste ha ersättningslokaler och hushållningssällskapet besked att de kan göra verklighet av forskning på Öland, konstaterar Kent Ingvarsson. Eftersom luckan öppnades så hastigt under torsdagen så är ännu ingen eftersökning gjord, men helt logiskt blir det till att gå igenom bostadsbolaget möjliga lediga lokaler för ärendet.

JOBBTILLFÄLLEN

Att åter få en forskningsstation i Torslunda är prioriterat från kommunens sida. Det kommer att innebära jobbtillfällen samt föra upp Öländsk forskning inom lantbruk på en högre nivå åter igen.

– En forskningsstation sätter prägel på Öland som lantbruksregion. Förhoppningen är att lösa den här situationen snabbt, redan i nästa månad.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons