Annons
Nyheter

Försäkring ska täcka katastrof

Nyheter • Publicerad 14 januari 2008

MÖRBYLÅNGA

En ny försäkring ska ge kommunerna statlig ersättning vid större naturolyckor och katastrofer. Det föreslår försvardepartementet, som i en utredning har tagit fram ett ersättningssystem för kommunerna.

Annons

”Klimatförändringarna förväntas medföra att antalet natur-katastrofer kommer att öka och att effekterna av dem blir större. Samtidigt blir samhället allt mer sårbart, i takt med den tekniska utvecklingen”, skriver försvarsdepartementet i sitt förslag.

För två år sedan drabbades södra Sverige av en av de värsta naturolyckorna i modern tid. Stormen Gudrun pågick mellan 8 och 9 januari 2005 och orsakade stora skador på både människor och natur. Den händelsen ledde till att riksdagen bad regeringen utreda möjligheten att drabbade kommuner kan få ekonomisk kompensation vid naturolyckor.

200 MILJONER

Utredningen har nu resulterat i förslaget om ett riksfinansieringssystem, uppdelat i tre nivåer. Den första nivån omfattar kostnader som en kommun själv kan bära. Den andra nivån utgörs av en obligatorisk katastrofförsäkring för kommunerna och den tredje nivån omfattar skadekostnader som är så höga att staten träder in.

I första hand handlar alltså förslaget om en försäkringslösning, som kommunerna själva finansierar. Det maximala ersättningsbeloppet från staten är 200 miljoner kronor. Kommunen ska kunna välja en grundsjälvrisk mellan 3 och 50 miljoner kronor. Ju högre grundsjälvrisk, desto lägre blir årspremien.

Ersättningen betalas enbart ut vid stora naturhändelser som stormar, översvämningar eller skogsbränder. Undantag kan dock göras vid andra stora olyckor eller katastrofer. Vidare är tanken att försäkringen träder i kraft för att ersätta de merkostnader som kommunen drabbas av när den ska upprätthålla sin service till invånarna, till exempel personal och materiel för räddningstjänst eller öppethållande av vägar.

SJÄLVRISKEN

Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson har inte satt sig in i det nya förslaget, men anser att självrisken låter hög:

– Jag vet att till exempel när det handlar om oljesanering så har redan räddningsverket och räddningstjänsten ett visst samarbete där staten går in om kostnaderna överstiger en viss summa. Men om det blir aktuellt kommer vi att be Bengt Andersson och Anders Sporrong på räddningstjänsten att titta på det.

Han ser dock inte att en försäkring skulle vara något negativt.

– Det är alltid bra att få bort vissa kostnader genom en försäkring.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons