Annons
Nyheter

Föreskrifter för lärarlegitimation klara

Nyheter • Publicerad 25 maj 2011

ÖLAND/SVERIGE

På tisdagen presenterade Skolverket sina föreskrifter för lärarlegitimationen, som från och med 2015 kommer att vara en förutsättning för att läraren ska ha rätt att bedriva undervisning och sätta betyg.

Annons

Det kommer att finnas två typer av legitimation, en för lärare och en för förskollärare. För att få sin legitimation måste varje nyutbildad lärare genomgå en ettårig introduktionsperiod, under ledning av en mentor.

23 PUNKTER

Av Skolverkets föreskrifter framgår vilka förmågor läraren förväntas ha under introduktionsperioden. För lärare sammanfattas kompetenskraven i totalt 23 punkter. Där finns bland annat kriterier kring förmågan att undervisa, att ha ämneskunskaper, att kunna utöva ledarskap, samt att kunna utvärdera och ha kunskap om lagar och regler som styr skolan.

– Vi har bland annat utgått ifrån högskoleverkets examensordning för lärarutbildningar, europeiska överenskommelser och forskning. Utifrån det har vi försökt koka ner innehållet till ett hanterligt antal punkter, sorterade efter viktighetsgrad, säger Charlotte Wieslander, undervisningsråd på Skolverket som har varit med och tagit fram föreskrifterna.

Enligt Skolverket är kompetensprofilen för förskollärare i stort sett lika omfattande.

SAMTALSPARTNER

Den ettåriga introduktionsperioden följer direkt efter en avslutad lärarutbildning. Skolverket har ett antal syften med perioden. Dels ska en mentor kunna ge läraren råd och stöd, dels blir det första året ett test på lärarens kompetens.

– Tillsammans med mentorn diskuterar läraren sin planering. Vad som gick bra, vad som inte gick bra och vad man kan göra åt det. Det blir en bra samtalspartner. Och vi vill även se att det här öppnar upp klassrummen, så att det förs samtal i lärarrummen och andra sammanhang, säger Charlotte Wieslander.

• Kräver den nya introduktionsperioden mer av den nyutbildade läraren?

– Nej, tvärtom. Det blir en väldig hjälp. Däremot ställs höga krav på mentorerna och det är också där som kostnaderna kommer att öka för kommunerna.

Annons

MALIN EDEBORG

malin.edeborg@olandsbladet.seFAKTA/ Lärarlegitimation

• Den som redan har en lärarexamen eller förskollärarexamen och har arbetat ett år kan ansöka elektroniskt om legitimation hos Skolverket från den 1 augusti 2011.

• Den som blir klar med sin utbildning efter den 1 juli 2011 kan ansöka om legitimation först efter introduktionsperioden.

• Av legitimationen framgår vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har. Skolform, ämnen, årskurser (i grundskolan) som den legitimerade läraren eller förskolläraren är berättigade i att undervisa.

• Efter den 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare sätta betyg och ansvara för undervisning.

Källa: Skolverket

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons