Annons
Nyheter

Förening bildad för prästgård

Nyheter • Publicerad 18 januari 2009

Föreningen Gärdslösa prästgård bildades vid ett möte i Gärdslösa

församlingshem i onsdags med god tillslutning av intresserade vänner till Erik Johan Stagnelii födelsehem, med vänföreningens ordförande i spetsen och tillreste litteraturdocenten Göran Hägg som spirituellt dragplåster.

Annons

Många välkända ansikten syntes i vimlet i Gärdslösa församlingshem denna kväll. Engagemanget finns bland både kalmarbor och ölänningar, liksom hos folk runt om landet, bland annat författaren Göran Hägg, inte bosatt på de här breddgraderna men har ändå ett brinnande intresse för skalden och är den ende svenske författare som ägnat Stagnelius en riktig biografisk analys.

Kvällen inleddes med ett föredrag av Göran Hägg om Erik Johan Stagnelius, han som för alltid satt Gärdslösa prästgård på litteraturhistoriens karta.

Göran Hägg kan det mesta om denne gudabenådade skald, om hans korta, bedrövliga levnadsöde och hans märkliga familj. Göran Hägg påpekade att ”kända personers hem är mycket populära besöksmål för turster”. Han har guidat många litteratur- och historieintresserade grupper till Selma Lagerlöfs Mårbacka, Heidenstams Övralid med flera, så han vet vad han talar om.

Den kulturintresserade turistens dragning till litterära hem är en viktig del i bedömningen av värdet vid köp den gammal prästgården, som bevisligen har många praktiska problem i släptåg för de nya ägarna.

En annan sida av saken är, att varken Selma Lagerlöf, eller Erik Johan Stagnelius skrev något alls i sina födelsehem. Selma skrev i sitt hus i Falun, som nyligen revs, Stagnelius satt i ett vindsrum i Stockholm och skrev.

Som bekant, var Erik Johan ett rikt begåvat barn som uppfostrades av en hjälppräst till prosten Magnus Stagnelius. Utom informatorn fanns ett rikt bibliotek till gossens förfogande och man kan ju, som Göran Hägg säger, undra över varför pappa prosten inte ville att hans barn skulle åtnjuta udnervisning vid universitet. Måhända var han så snål att han även där höll sina barn utanför gängse förmåner som bildade familjer kunde erbjuda sina barn.

Göran Hägg konstaterade också att han råkat skriva in ett sakfel i en bok om svenska kyrkobyggnader han varit medförfattare till, där påstås att Gärdslösa prästgård efter att den senaste prästfamiljen flyttat, stället sålts till en privatperson!

Detta sakfel är han glad över, då han INTE tror att han blir sannpådd. Den nybildade föreningen kommer att köpa prästgården, tror han. Huruvida han får rätt återstår att se. En av ledamöterna i interimsstyrelsen Guy-Olof Alfredsson har lyckats förhandla fram en respit på anbudstiden till den 31 mars. Från 14 januari till detta datum, ska ett köpekontrakt skrivas under, i bästa fall av Föreningen Gärdslösa prästgård.

Det är kunnigt folk som ställer upp för en god sak. Kvällens mötesordförande, Lillebill Grähs och interimsstyrelsen hade arbetat fram en föredragningslista och tolv stadgar som klubbades igenom efter en del hårklyverier. Således valdes Lillebill Grähs till ordförande, sekreterare, Gunnila Rooth, (tillika ordförande i EJS vänner), Thomas Yngvesson, Guy-Olof Alfredsson, Bärbel Hinteregger, Göran Hägg, Agneta Ericsson, Sven Olof Ljunggren och Nils Holger Areskog, de två sistnämnda, suppleanter.

Medlemsavgiften är 100 kronor, ingen familjerabatt. Donationer mottages med tacksamhet. Om det skulle inträffa att prästgården hamnar i ”fel händer” fördelas insatta medel mellan Vårdstiftelsen i Borgholm och Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner (§ 12 i stadgarna), och, ”insamlade, större donationer återbetalas (med avdrag för portokostnaderna)”.

Med två och en halv månad till sitt förfogande har föreningen inte mycket rörelsefrihet för sitt agerande, visserligen har kykan accepterat en köpeskilling från Föreningen Gärdslösa prästgård, som ligger betydligt lägre än mäklarpriset på öppna marknaden och förhoppningsvis leder styrelsens arbete fram till ett gott slut på historiens första kapitel. Kapitel två i dramat om Gärdslösa präsgård, utspelas då köparen tillträder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons