Annons
Nyheter

Folkvandring till Norrgården

Nyheter • Publicerad 26 mars 2008

Arrangörerna hade tagit i ordentligt, satt ut 90 stolar i lokalen och dukat för lika många vid kaffeborden.

Det kom över 150...

Annons

Påskdagens bildvisning i Norrgården blev alltså succéartad och det var såväl ortsbor som sommargäster som slöt upp för att få se en del av Torbjörn Johanssons bildskatt på vita duken.

Torbjörn Johansson, sedan många år datakonsult i Kalmar och med rötter i Kroken, har nämligen en unik samling med foton från Byxelkrok med omnejd, tagna mellan 1920- och 1970-talet.

– Omkring 800 negativ är tagna av Uno Nilsson, en välkänd amatörfotograf som dokumenterat åtskilligt av samhällets framväxt. Min far fick ärva samlingen och så har också jag fått göra, säger Tobbe, vars far var Stig Johansson, mest känd som ”Stig på Posten” och en hängiven bygdehistoriker med åtskilliga uppsatser i årsboken Öländsk Bygd.

– Min far lämnade efter sig ett par tusen negativ, huvudsakligen tagna mellan 1950 och 1970. Dessutom har jag ett femtiotal foton tagna av John Petersson från Byxelkrok. Han emigrerade till USA 1908 och när han var hemma 1921 fotgraferade han de här motiven.

– Dessutom har jag ytterligare bilder tagna av olika fotografer, en del på glasplåtar. I övrigt varierar formaten mellan 6x6, 6x9 och 9x15.

Tobbe har lagt ned ett grannlaga jobb på att digitalisera, bearbeta och identifiera de omkring 200 bilder han visade i Norrgården. Till sin hjälp med det senare har han haft bygdens eget hembygdsorakel, Alrik Nilsson, som också var med för att kommentera och datera bilderna.

Och med den moderna teknikens hjälp kan man zooma in detaljerna och därmed upptäcka kända ansikten på bilderna. Och visst var det många välkända nyllen som passerade revy och det gick många sus genom publiken. Här dök det upp namn som ”Sickels-Algot”, ”Bod-Nisse”, ”Blekinge-John”, ”Pol-Artur”, ”Gull-Artur” och ”Gull-Anna i Lunnen” och ”Harry på 1:an”, det senare förmodligen syftande till att han bodde på gården Nr 1 i Torp.

Tobbe gjorde också en gedigen redovisning kring olika byggnader i samhället och dess ägare. Många av husen är borta sedan länge, till exempel de sågverk som etablerades i samband med den svåra stormen 1918. Vem visste förresten att det fanns ett älgslakteri i samhället?

Pensionatslivet i Byxelkrok finns också dokumenterat. Olanders Pensionat var det första och det stod färdigt 1923. Flera bilder visade Pensionat Sjöstugans utveckling, från en liten parstuga som efter flera om- och tillbyggnader kunde ståta med glasverandor och takterrasser.

I programmet hade Tobbe också lagt in en liten bildsvit över idrottslivet i Kroken. Torps IF hette föregångaren till Byxelkroks AIF, och klubbens fotbollslag höll sig dessutom med en egen busschaufför, ”Buss-Hjalmar” Nilsson som ingick i laget.

Annons

Hamnen har ju alltid haft en väsentlig betydelse för Byxelkrok och här fick publiken se en lång rad intressenta bilder kring hamnens utveckling, från den gamla träbryggan i bukten som byggdes omkring 1900 till nuvarande.

Att fisket hade stor betydelse på 40-talet visade mängden av fiskebåtar som låg i hamnen och trängdes med skutor hemmahörande i hamnen, till exempel Kapdufvan med legendariske Isac Wahlberg som skeppare och redare.

En annan skuta var Saga, ägd av en herre som kallades ”Kättingmannen”, ett original som gick omkring med kättingar och kedjor kring halsen och som gjorde Kroken den äran i början av 1950-talet. Skutan sjönk så småningom och inköptes av konstnären Sture Lundgren, som drog upp den i bukten söder om hamnen och ställde den i brukbart skick.

Själv bodde konstnären i ett tält uppe på stranden några somrar och här hade han också sitt”galleri” utomhus bland tallarna. Sture döpte om skutan till ”Blå Jungfrun af Kalmarsund” och hade den som flytande ateljé. När han sålde den hamnade fartyget så småningom på Mallorca, i Punta Alcudia, där den fortfarande låg kvar för några år sedan.

Dansbanan i Kroken ansågs vid den här tiden som ett syndens näste och som motvikt anlände ibland en, enligt bilden, ganska överlastad lotsbåt från Oskarshamn med Frälsningsarmén som förkunnade Guds ord och bjöd på sång och mässingsmusik.

Ja, det här vara några axplock ur den digra bildsamlingen, en riktig kulturskatt som nog borde komma flera av allmänheten till del.

Och det tycker också Tobbe Johansson.

– Jovisst är det så, men kanske inte alla 3 000 bilderna, det skulle bli för tufft.

– Men ett urval skulle ju passa bra på Krokens egen hemsida.

För arrangemanget i Norrgården svarade Norrgårdens bygdegårdsförening och Byxelkroks AIK som båda fick en liten kassaförstärkning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons