Annons
Nyheter

Fokus på hastigheten

Nyheter • Publicerad 16 december 2009

BORGHOLM

Borgholm gör det igen, kollar hastigheten.

Annons

Nu norra infarten, sedan:

– Utanför skolor ser jag som viktigast, säger planeringschef Christer Petersson.

Försöket för ett år sedan bekräftade vad många befarade, det körs alldeles för fort efter norra infarten i Borgholm. Några svårt fartblinda bilister noterades för hastigheter på gott och väl över hundra kilometer i timmen på denna 50-sträcka.

Den mätutrustning planeringschefen Christer Petersson hade lånat vid tillfället har nu köpts in och finns återigen efter norra infarten där bilisterna möts av gröna siffror på den väl synliga displayen när hastigheten håller sig på laglig nivå.

Ilsket blinkande röda siffror, eller än värre, stadigt röda siffror visar att hastigheten är över den tillåtna. Helt svart tavla betyder inte att någon dragit ur kontakten, däremot kör du över 70.

– Norra infarten blir veckan ut, var utrustningen ska sitta därefter har jag inte bestämt mig för. Men tavlan ska vara där man behöver göra folk uppmärksamma på hur fort de kör i förhållande till tillåten hastighet. Det här ska ses som en ”flasch” för att informera bilisten om hur fort denne kör.

– Utanför skolor ser jag som viktigast. Och Storgatan. Och varför inte Storgatan där den är gårdsgata.

Att displayen påverkar bilisterna råder det ingen tvekan om.

– Man ser att att den ger effekt, bromsljusen tänds, ler Christer Petersson.

Förutom att tydligt tala om hastigheten för bilisten insamlas statistik. Det mesta i trafikflöden med toppar och dalar när det gäller hastighet och antal fordon går att utläsa i efterhand.

– Statistiken bildar en bra grund för eventuella åtgärder i trafikmiljön och kan också vara intressant för polisen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons