Annons
Nyheter

Flera ungdomar misstänkta för narkotikabrott

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2011

BORGHOLM

Polisens spaningsinsatser gör avtryck – och resultat.

Annons

– De sista veckorna har ett tiotal personer, från 15 år och uppåt, plockats in och alla är misstänkta för ringa narkotikabrott, i något fall även innehav, konstaterar Thomas Lönnqvist vid ölandspolisen.

Ölandpolisens riktade insats i helgen kom efter en tid av tips och uppgifter om narkotika bland ungdomar och vuxna i Borgholm. En viss koncentration i polisens arbete fanns runt fritidsgården Krongården där flera ungdomar kontrollerades.

– Två ungdomar, inte fyllda 20, den ene var bara 15, plockades in vid tillfället och båda är misstänkta för ringa narkotikabrott. Och i måndags tog vi in ytterligare en person, en 20 plus, och han är misstänkt för drograttfylla samt samt ringa narkotikabrott, berättar polisman Thomas Lönnqvist och slår fast den lokala polismakten nu har tillräckligt med personal för att följa upp inkomna tips.

– Som vår chef Olof Bråve uttryckte saken: ”Äntligen har vi inventerat våra tips”.

TIGER

Uppgifterna till polisen handlar främst om ungdomar och cannabis i form av hasch eller marijuana.

– Men det är ett brett spektra, fokus finns på ungdomar men vi får också tips på vuxna.

Varifrån narkotikan hämtas vill ingen av de misstänka avslöja.

– De tiger, vi har pratat med unga och vuxna men det sägs inget. Förutom ”från en kompis i Kalmar”, ”från en kompis i Göteborg” och så vidare.

Thomas Lönnqvist vill inte tala om direkta grupperingar.

Annons

– Men i vissa åldrar blir droger intressanta för ungdomar där man hittar likasinnade och håller kontakt med varandra, man har det här som förströelse.

– Samtidigt är hasch inkörsporten till andra tyngre saker, så är det, slår han fast.

Kopplingar till andra brott?

– Inte i nuläget. Men det har kommit in tips på vilka som står bakom skadegörelsen vid kyrkogården och på bilar här i Borgholm och det ska vi kolla upp.

I en artikel i Östra Småland befarar anonyma föräldrar att polisens arbete kan leda till ”polishat och aggressivitet”. Kommentar?

– Jag har jobbat här under många år och vi har respekt för ungdomarna och de har respekt för oss. Vi talar om hur det ligger till, att vi gör vårt jobb, och det respekterar de.

– Tvärtom är det så att ju mer vi jobbar med de här frågorna, ju mer råg i ryggen får oroliga föräldrar. Insatser som denna brukar leda till än fler tips och den vanligaste kommentaren är ”jättebra”.

Fortsättning följer?

– Vi fortsätter att följa upp våra tips.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons