Annons
Nyheter

Flera fel under militär övning

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

ÄPPLERUM

Den 20 mars övade hemvärnet på skjutbanan vid Lindby. I samband med att man sköt med kulspruta hamnade ett skott fel och träffade ett fårhus i Äpplerum, 1,6 kilometer därifrån.

Annons

Nu har försvarsmakten gjort en utredning och fastlagt vad som orsakade det hela.

Ölandsbladet har tidigare skrivit om händelsen, där Kjell och Lena Åsenius berättade om hur de skulle visa systersonen och dennes familj nyfödda lamm i fårhuset.

Plötsligt small det till: en kula gick rakt igenom fårhusets ena vägg. Vid tillfället befann sig tre personer inne i fårhuset. Turligt nog träffades ingen.

Kjell Åsenius åkte genast bort till skjutbanan och berättade vad som hänt. Övningen stoppades direkt.

Försvarsmaktens utredning konstaterar:

”Direkt orsak till olyckan är att en av de projektiler som sköts ovanför kulfånget träffat något och ändrat riktning cirka 14 grader norrut.”.

Det var inte bara ett skott som inte träffade mål. Vid Försvarsmaktens undersökning av vegetationen ovanför kulfånget har 15 färska skador från projektiler hittats.

I undersökningen noteras:

”Vid intervjuer har det framkommit att tempot vid skarpskjutningen var forcerat. Det har funnits en vilja att åtgärda eldavbrott och fortsätta eldgivning så fort som möjligt. Övningens fokus, i enlighet med övningsplan, har lagts på handgrepp för åtgärder vid eldavbrott. Träffresultatet har varit av underordnad betydelse, träffmarkering har inte gjorts och skjutning fortsätter trots att tavla nio brinner”.

FÖLJER INTE INSTRUKTION

Annons

Utredningen visar också på flera saker som inte genomförts på rätt sätt i samband med övningen:

• Övningsledningen har genom sättet de planerat och genomfört övningen inte tagit hänsyn till soldaternas skiftande utbildningsståndpunkt.

• Planerad och genomförd övning följer inte gällande skjutbaneinstruktion.

• Övningsledningen har inte haft tillräcklig kunskap för att till alla delar använda sig av säkerhetsinstruktionerna.

• Rutinen gällande övningsanmälan är ofullständig avseende kontroll av var och hur övningen ska genomföras kopplat till tillstånd, säkerhetsbestämmelser, instruktioner och avtal.

• Kontroll och uppföljning avseende skjutbanans status för Försvarsmaktens verksamhet har inte genomförts.

Utredningens rekommendation blir att det måste bli tydligare bestämmelser för nyttjande av civila skjutbanor från Försvarsmaktens sida.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons