Annons
Nyheter

Fler villaförskolor i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 23 januari 2009

I höstas blev det klart med förskola i en villa på Andgatan. Nu är planen att bygga två nya villor, som ska inrymma 15 förskolebarn vardera. Villorna ska ligga bredvid Vitsippans förskola.

Antalet barn i Färjestaden ökar konstant. Varje termin behövs nya förskolor. Den senaste barnkullen klarade man med att göra om en villa på Andgatan till förskola. Denna är redan i full gång.

Annons

I augusti i år är 30 nya Färjestads-barn i behov av barnomsorg. Det löser Mörbylånga kommun med att bygga två nya villor vid Vitsippans förskola i Svampområdet. Varje villa utgör en avdelning, med 15 barn.

– Tanken är att husen kan säljas som bostäder när den nya förskolan i Snäckstrandsområdet blir klar, säger Ann Willsund, kommunens skolchef.

Förskolan i Snäckstrand kommer att ha fyra avdelningar och beräknas vara klar kring år 2010 eller 2011.

Den markyta som finns vid återvändsgränden bredvid Vitsippans förskola, är kommunens och kan användas för allmänna ändamål.

– Det betyder att vi kan bygga hur vi vill utan en detaljplansändring. Däremot behövs en sådan när villorna ska övergå till vanliga bostäder, men vi har ju några år på oss tills dess, säger kommunens fastighetschef Tommy Herrloff.

Men några nyrekryteringar av personal är det inte tal om till de två nya avdelningarna bredvid Vitsippans förskola.

– Vi har redan övertalighet på fritidshem och i förskoleklasser, så det kommer att bli omplaceringar. Det känns väldigt turligt att ha det så, säger Ann Willsund.

Tommy Herrloff har även varit i kontakt med styrelsen för Färjestadens GoIF. Till hösten kan det bli aktuellt att använda föreningens lokaler på Tallhöjden, när ombyggnationen av Färjestadens skola går in i en ny fas. Då måste skolans rektorsexpedition och eventuellt en klass ha ett tillfälligt nytt tak över huvudet. De provisoriska lokalerna kommer förmodligen att behövas under hela nästa läsår.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons