Annons
Nyheter

Fiskare vill slippa hamnavgifter

Nyheter • Publicerad 12 mars 2006

– Låt oss slippa hamnavgiften i två år.Yrkesfiskarna i Böda och Byxelkrok vädjar till kommunen om befrielse från hamntaxor under 2006 och 2007.

Torskfiskets kräftgång har uppmärksammats i en rad av reportage i Ölandsbladet. I takt med magra fångster, vikande priser och nya regler som slår hårt mot det kustnära fisket väljer allt fler yrkesfiskare att upphöra med verksamheten.

Annons

De yrkesfiskare som finns kvar i Böda och Byxelkrok går nu till till kommunen och ber om hjälp.

– Som situationen är i dag med begränsningar i fisket och dåliga priser som uppstått i svallvågorna efter torskfiskedebatten är det inte många fiskeföretag som kan klara sig. Det är många båtar till salu, men marknaden är inte säljarens. Så kan de som blir kvar ha en möjlighet att övervintra, kan det ju finnas några fiskebåtar kvar även efter 2007

– Därför ber vi från fiskeföreningen i Böda och Byxelkrok att kommunstyrelsen tittar positivt på vår begäran om avgiftsbefrielse för dessa två år, sägs det i skrivelsen, undertecknad av Hans Arvidsson, Mikael Arvidsson, Ulf Billsten, Tore Johnsson och Anders Andersson.

Från kommunen utlovas hjälp.

– Det pågår diskussioner om projekt i länet för att hjälpa yrkesfiskarna. Det kan handla om affärsutveckling, säkra mottagningsindustrin eller kompetensutveckling, räknar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson upp som exempel.

I frågan om hamnavgifterna stänger hon inga dörrar.

– Vi får titta på hur många yrkesfiskare det handlar om och diskutera frågan med Borgholm Energi där hamnavgifterna ligger.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons