Annons
Nyheter

Fira in det nya året med förstånd

Nyheter • Publicerad 31 december 2008

Snart smäller det. 2008 övergår i 2009 och den mörka vinterhimlen ska lysas upp i olika färger. Fyrverkerierna är en populär tradition, men kan bidra till ett riskfyllt firande.

– Personligen anser jag att det är ett stort vansinne, man ser årligen skadeverkningar i form av bränder och personskador, säger Göran Andersson, brandmästare vid Räddningstjänsten Öland.

Annons

Statistik visar att bränderna ökar under nyårsdygnet, när många använder smällare och raketer ovarsamt.

– Framåt kvällen på nyårsafton brukar vi få rycka ut på bränder i papperskorgar, soprum och byggnader. Raketer har riktats åt fel håll, åkt in genom ett fönster och därefter antänt en säng eller soffa. Även balkonger är illa ute, särskilt de med möbler av plast, som ger en högre temperatur på brandgasen, säger Göran Andersson som kommer att ha chefsberedskap under nyårsafton.

Men det stora problemet anser han ligger hos ungdomar utan rätt kunskap.

– Det stora intressen för smällare och raketer finns i åldersgruppen tolv till sjutton år. Men åldersgränsen för att köpa varorna går vid 18 år, man kan fråga sig hur de får tag i dem. Och om föräldrar köper ut, får de också ta ansvar för konsekvenserna. Det är samma som att langa alkohol.

Han uppmanar därför föräldrar att ta mer ansvar:

– Tänk er för, och lämna inte bara raketerna hos barnen.

Om man ändå vill fira in det nya året med dunder och brak, råder Göran Andersson att det ska ske under ordnade former.

– Gör i ordning en ramp och rikta raketen på ett säkert sätt, med ett säkert avstånd till byggnader och personer. Om du har tillgång till sand, kan en ramp relativt enkelt tillverkas genom att sticka ner ett rör i marken. Brassa inte bara av raketerna, de kommer alltid att landa någonstans.

– Sedan finns alltid problemet med alkohol. De flesta olyckor sker när omdömet är borta, säger Göran Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons