Annons
Nyheter

Faskt larm om tjuvskytte?

Nyheter • Publicerad 26 maj 2006

ÖSTRA GREDA– Det är mig och mina jägare de har sett. Men vi har inte avlossat ett endaste skott inne på fågelskyddsområdet.Den utpekade jägaren svär sig fri från anklagelserna om tjuvskytte inne på fågelskyddsområdet i Östra Greda.

Tidningen Östra Småland basunerade nyligen ut nyheten om olaglig jakt på vitkindade gäss i Östra Greda. Upprördheten var stor eftersom vitkindade gäss inte får skjutas utan tillstånd och dessutom hade jakten, påstods det, bedrivits inne på fågelskyddsområdet där det råder tillträdesförbud fram till den sista juni.

Annons

”inte ett skott”

Även andra media hakade på och länsstyrelsen uppmanade polisen att undersöka saken. På tisdagen kunde en polispatrull från Borgholm konstatera att tre döda fåglar fanns i området.

– Skjutna med hagel. Någon form av jaktbrott är det, konstaterade polisman Thomas Lönnqvist efter besöket på den lummiga och vårgröna ”brottsplatsen”.

Nu träder den utpekade jägaren fram.

– Jag har tillstånd att bedriva jakt på vitkindade gäss på marker som gränsar till Östra Greda. Det är mig och mina jägare de har sett, det är jag säker på. Fast vi var inte där i helgen, säger jägaren, som vill vara anonym.

– Det räcker med att vara utpekad ändå.

Jägaren tillbakavisar alla anklagelser om olaglig jakt.

– Vi har inte avlossat ett endaste skott inne på skyddsområdet. Däremot kan det vara så att att skadeskjutna fåglar dimpt ner på området, tyvärr fungerar det så när man skjuter med hagel, de dör inte direkt.

– Men inte ett skott på området...tillståndet är man ju väldigt rädd om, bedyrar han.

gasolkanon

Annons

Han har också förklaringen till uppgifterna om flitigt skjutande, morgon som kväll, flera dygn i rad.

– Det är vår gasolkanon de hört, det är den som står och smäller.

– Och mina jägare såg journalisten från Östra Småland när han var inne på fågelskyddsområdet och släpade på den där skylten som fanns på bild i tidningen, den slet han bara upp och det får man väl inte göra?

Polisen uppmanar den utpekade jägaren att höra sig.

– Det kommer jag att göra, säger jägaren till Ölandsbladet.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons