Annons
Nyheter

Färre sjukskrivna i Kalmar län ger landstinget 43 miljoner

Nyheter • Publicerad 21 januari 2008

KALMAR

Kalmar län är ett av de län där sjukskrivningarna minskat allra mest under 2007 – med 18,5 procent. Detta bidrar till en nedgång i det samlade ohälsotalet. Ytterligare en faktor som bidrar till detta är att ökningarna i sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) i stort sett upphört.

Annons

Bara fyra andra landsting kan redovisa en kraftigare sänkning av sjukskrivningarna. Norrbotten sänkte mest, med 19,6 procent färre sjukskrivningsdagar. Blekinge landade på 19, 2 procent, Gävleborg sänkte med 18,8 procent och Östergötland med 18,6 Under 2007 sjönk antalet sjukskrivningardagar i landet med i genomsnitt 12 procent.

ÖVERENSKOMMELSE

Utbetalningen sker i en fast och en rörlig del. Den fasta delen, 250 miljoner kronor, fördelas efter antalet invånare i respektive landsting. Den rörliga delen är kopplad till minskad andel sjukpenningdagar i respektive landsting. Under perioden 2006-2008 har landstingen möjlighet att ta del av maximalt tre miljarder kronor.

För år 2007 får Landstinget i Kalmar län 43 miljoner kronor av de så kallade miljardenpengarna. En förutsättning för att få pengar är att varje landsting har en överenskommelse med Försäkringskassan om vilka åtgärder som ska genomföras. För år 2006 betalades det ut 18 miljoner kronor till landstinget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons