Annons
Nyheter

Färjestadens femmor förlorade Vi i femman på ämnet geografi

Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

KALMAR

Förra veckan startade Vi i femmans radiosända kvartsfinaler. I tisdags var det dags för Färjestadens skola 5A att bekänna färg, när det mötte Lindöskolan 5C från Kalmar.

Annons

Följ med i nyhetsflödet, rådde Vi i femman-domaren Gunnar Svärd, när Ölandsbladet presenterade lagen förra månaden.

– Aktuella händelser och omtalade personer är alltid bra att lägga på minnet. Ett hett namn är exempelvis årets bragdmedaljör Kajsa Bergqvist, tipsade han.

Det skulle visa sig vara ett synnerligen gångbart tips. Första frågan i kvartsfinalen handlade nämligen om Idrottsgalan kvällen före och var med andra ord i högsta grad aktuell.

– Vem fick priset för årets svenska idrottsprestation?, undrade tävlingsledaren Tomas Forssell.

Svaret? Kajsa Bergqvist, naturligtvis, vilket bägge lagen kunde.

LEDDE HALVA MATCHEN...

Men redan vid andra frågan blev det svårare – åtminstone för Lindöskolans Andreas Bågefeldt, Louise Ohlson och Christoffer Axelsson, som kammade noll i ämnet pengar och kända personer. Ölänningarna Oskar Bäckstedt, Linnea Johansson och Viktor Olofsson visste dock att det är Selma Lagerlöf som pryder våra 20-kronorssedlar och tog därmed ledningen med en poäng, ett försprång de behöll nästan till halvtid.

Tidvis var det dock lite si och så med kunskaperna från båda femmorna. Ingen visste exempelvis vad kåldolmar var för maträtt eller vad örn heter på engelska. ”Parrot” gissade färjestadseleverna, medan kalmariterna chansade på ”earn”.

Men det blev de geografiska kunskaperna som kom att bli avgörande. Färjestadens skola kammade noll i ämnet sjöar, medan Lindöskolan tog hem full pott. De visste både att det är skotska Loch Ness som är känd för sitt sjöodjur och att sjön Saima ligger i Finland och tog därmed ledningen med 8–7 inför de tio snabbfrågorna, efter vilka de kvickare Lindöfemmorna dessutom drog ifrån med ytterligare en poäng (13–11).

– Vi chansade, men de var lite snabbare, förklarade Viktor.

Annons

...MEN FÖLL PÅ Ö-FRÅGA

När det blev dags för den avslutande Stegen stod fem poäng på spel och Färjestadens skola hade ännu chans att ta hem segern. Trots att frågan handlade om platser i norden (återigen geografi) satsade Oskar, Linnea och Viktor friskt på den svåraste nivån (fem poäng) och var därmed tvungna att veta i vilket nordiskt land ögruppen Ärtholmarna, med bland annat Christiansö och Fredriksö, ligger. ”Norge”, blev svaret.

Lindöskolan, som ännu inte var säkra på segern, valde fyrapoängsnivån. Även de svarade Norge, men på frågan var Limfjorden är belägen.

– Norge verkar vara ett populärt land, konstaterade domaren, varpå han upplyste om att Danmark var landet som söktes i båda fallen och därefter tillkännagav att Lindöskolan vunnit med 13–11.

Laget från Färjestadens skola var av förklarliga skäl ganska besvikna. Linnea tyckte naturligtvis det hade varit roligare att vinna.

– Det känns lite surt, men det får vi ta, sade Oskar.

En av kamraterna föreslog att man skulle börja onsdagsmorgonen med en geografilektion, men klassläraren Eva Sjöstrand tyckte dock trion varit duktig, trots allt.

– Det är ju inte så lätt att sitta i direktsänd radio och svara på frågor. Och vi förlorade ju bara med två poäng.

FOTNOT: På tisdag möter Rällas femmor Ljungbyskolan 5B från Ljungbyholm i den tredje kvartsfinalen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons