Annons
Nyheter

Färjestaden växer snabbare än beräknat

Nyheter • Publicerad 23 maj 2011

FÄRJESTADEN

Färjestaden fortsätter att växa och planerna för ny bebyggelse blir bara fler och fler. De planprogram som inom en snar framtid kommer att bli detaljplaner med grönt ljus att sätta igång byggen av småhus och lägenheter kommer att plussa på kommunens invånarantal med cirka 2 000 personer. Något som spräcker alla tidigare prognoser.

Annons

Att det händer påtagligt konkreta saker och ting på markplanet i den norra kommundelen, det vill säga Färjestadsområdet, märker den besökande så fort han eller hon snurrat runt den första rondellen efter bron. Det som förra året var ett vanligt öländskt fält har plötsligt blivit en byggarbetsplats modell större.

Just här byggs det dock inga bostäder. Området är avsatt för handel och industri och här slår Netto snart upp portarna – övriga byggnader uppförs för DäckRoy och ett biltvättsföretags räkning.

Men mycket kretsar kring boende. Mörbylånga kommun var den enda kommun i hela länet som enligt SCB:s senaste mätning ökar sin befolkning – den 31 mars noterade 14 046 invånare – och folk måste givetvis ha tak över huvudet. Och trycket ser inte ut att minska.

I de planer som just nu rullas ut på stadsarkitekt Marie Christine Svenssons överbelamrade arbetsbord finns också cirka 400 boenden, såväl småhus som lägenheter, inritade.

– Om man räknar lite ungefärligt skulle det betyda en befolkningsökning på cirka 2 000 personer. Och det ligger inte långt borta. Vi talar om en hyfsad närtid, säger hon.

CENTRUMPLAN

I en fem år sedan gjordes en, som man trodde då, optimistisk prognos när det gäller kommunens framtida prognos.

– Vi siktade på 15 000 invånare år 2020, berättar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Jag tror vi får revidera den prognosen. Och det är något som revisorerna också påpekat.

Studerar man en plankarta (se bild här intill) krävs det inte mycket tankemöda för att inse var trycket är koncentrerat i kommunen. Nästan all aktivitet sker i och kring Färjestadsområdet med små avstickare neråt Stora Frö och Mörbylånga.

Annons

I skrivande stund (alltså på måndagen 23:e maj) sitter för övrigt samhällsbyggnadsutskottet och diskuterar den STORA centrumplanen för just Färjestaden.

Kommunstyrelsen kommer att fatta beslut om förslag den 7:e juni. Därefter kommer planförslaget att läggas på fullmäktiges bord för beslut någon gång i höst.

• Och efter det?

– Är det dags för detaljplanearbete, förklarar Marie Christine Svensson. Och när det är klart och godkänt är det bara att tuta och köra.

MACKEN BLIR TORG

• Vad innebär då det vi kallar för Centrumplanen?

Jo, bland annat att Färjestaden äntligen får ett centralt placerat torg – där den nuvarande OK/Q8-macken ligger. Tillståndet för macken går ut i september 2012, därefter är det bara att börja förhandla med oljejätten som äger marken. (Se artikel här intill).

Den andra macken, Statoil, berörs inte av de nya planerna. Det gör däremot de närmsta grannarna. På Talludden är det panerat för bostadsbebyggelse, så även på den så kallade Vasatomten.

Ägarna av Talludden, paret Sjöberg, har redan aviserat att de funderar på att trappa ner. Och intressenter, som tidigare även framträtt i Ölandsbladet, är på hugget med planer på såväl hotel som bostadsrätter.

När det gäller Vasa så ger kommunen fastigheten. Men där finns ett annat problem som Ölandsbladet belyst ett antal gånger. Just här bedrivs en mycket känslig verksamhet för autistiska personer – och de har en tämligen stark stödgrupp bakom sig. Men frågan är om de kan stå emot i längden.

Annons

STADSBEBYGGELSE

Ytterligare mark som kommunen äger och som ligger så strandnära som det bara tänkas kan är grannen till Talludden.

Finns det risk för exploatering, även här?

– Nej, Granudden ska vara kvar, lovar stadsarkitekt Svensson, som för övrigt petat in Färjestadens första kallbadhus på området.

Lite längre norrut, alltså om vi passerar det tänkta torget (ja, alltså OK/Q8-macken) finns den stora grusstäppen intill Beijers och Köpstaden.

– Och runt om här, säger Marie Christine Svensson och pekar på plankartorna, har vi tänkt att ordna med ordentlig kvartersbebyggelse. Det blir i så fall den första riktiga stadsplanen i Färjestaden.

Köpstaden berörs inte. Det området ligger i en egen plan för sig. Däremot finns Beijers mitt i ”stadsplanen”.

– Men vad jag förstår så är Beijers intresserade av en annan lokalisering.

KALLBADHUS

Även om Centrumplanerna ligger överst i prioriteringshögen, så finns det mängder med planer på bostadsbebyggelse som håller på att förverkligas på fältet – i och omkring Färjestaden.

Annons

– Ja, vi har områden längs Järnvägsgatan, Nya Möllstorpsgatan, Joels udde, Granitvägen, Preem-tomten och...

Byggboomen i Färjestaden verkar vara ett fenomen som inte tappat fart. Det är förstås något vi konstaterat förut, men på något sätt blivit än tydligare. Och det kommer förstås att leda till , vilket Ölandsbladet också konstaterat, till ännu skarpare krav på förskolor, skolor, sporthallar, kanske ett bibliotek, med mera, med mera.

Att blivande kommunmedborgare skulle låta sig nöja med enbart ett kallbadhus, låter inte särskilt sannolikt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons