Annons
Nyheter

Fårets Dag slog besöksrekord

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011

BORGHOLM

– Det har ökat varje år, säger Dennis Ljungström, Södra Kalmar Läns Fåravelsförening.

Annons

De två dagarna i fårens och ullens tecken på Borgholms Slott är välbesökta och uppskattade. I år hade man över 5500 besökare bara på lördagen.

Årets upplaga hade lite fler utställare, 64 stycken närmare bestämt. Och så ett helt nytt inslag, modeshow och musikunderhållning av eleverna från gymnasieprogrammet Stage4you i Torsås.

– Vi har haft 30 stycken ungdomar här och det har varit modeshow, livemusik och solosång, säger Marie Sjödin från Fåravelsföreningen.

Den tillhörande renässansmarknaden var för andra året förlagd till gräsytan direkt till vänster innanför entrégrinden. Sju till åtta år har de deltagit under Fårets Dag och den nya placeringen är bättre tycker de.

– Vi är ungefär lika många utställare som tidigare år, säger Anne-Marie Hultberg som är ordförande i marknadens arrangörer, Calmar Renässansgille.

Även renässansmarknaden ståtade med en nyhet för i år. De hade med sig en man från Bornholm som gjorde mjöd på plats och lärde ut själva tillverkningsprocessen.

PUBLIKVÄNLIGT

Inne på borggården fanns ull, skinn, textil, mat och fårklippning i långa banor. Många samlades kring Conny Malm när det var dags för uppvisning i hur man klipper får. Det ser så lätt ut och går så snabbt, när han gör det. Utanför borggården höll en annan publikfriare till, nämligen uppvisningen i fårvallning med hund.

Innan själva arbetspasset började för hundarna fick de barn som vill komma in innanför stängslet och försöka mota in fåren i fållan. Under dagens sista uppvisning var det tre barn som tillsammans drev in fåren på någon minut. Sedan var det dags för hundarna att visa hur de jobbar.

CARIN SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons