Annons
Nyheter

Får vänta på avfallsbesked

Nyheter • Publicerad 20 juni 2011

DEGERHAMN

KSRR dröjer med sitt beslut om att skänka brännbart avfall till Cementa. På fredagens förbundsfullmäktige skickades ärendet på återremiss.

Annons

KSRR, Kalmarsundsregionens renhållare, planerar en matavfallsanläggning i Moskogen. Satsningen beräknas kosta 120 miljoner kronor och i samband med den finns ett förslag att låta Cementa bränna de sopor som sorterats ut vid avfallsanläggningen.

– Det skulle betyda mycket för KSRR eftersom transporterna kortas och man blir av med avgiften för att skicka soporna någon annanstans. Cementa vinner också på det genom att de slipper elda med kol, säger Ove Karlesand (M), vice ordförande i förbundsstyrelsen och representant för Mörbylånga kommun.

NYBRO EMOT

Cementa och KSRR har redan ett avtal, med villkoret att det måste godkännas av förbundsfullmäktige.

Nybro kommun har dock visat sitt missnöje mot förslaget och när ärendet kom upp på fredagens fullmäktige fanns ett skriftligt yrkande på avslag bland handlingarna.

– Det var Nybro som var kritiska från början, men sedan valde även Kalmar att gå på en återremiss, säger Ove Karlesand och fortsätter:

– Bland annat handlar det om att ändra avtalets längd och andra småsaker. Men vi får bita i det sura äpplet. Jag tar hellre att de ändrar lite, det hade varit värre om det blivit avslag.

RESPEKTERAR PROCESSEN

Tjänstemän på KSRR har nu fått i uppdrag att kontakta Cementas fabrikschef Thomas Lind och förhandla fram nya villkor.

– Jag har inte hört något ännu men ser fram emot att de kontaktar mig, så får vi se vad det blir av det, säger Thomas Lind, som inte är helt nöjd med återremissen.

– Jag hade hoppat att vi kunde hålla uppe tempot, det har redan tagit ganska många år. Men jag respekterar definitivt processen inom KSRR.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons