Annons
Nyheter

För skräpigt på rastplatserna – då tar NCC bort soptunnorna

Nyheter • Publicerad 16 juni 2007

GLÖMMINGE

Folk slänger för mycket sopor vid de öländska rastplatserna. NCC löser problemet genom att ta bort alla soptunnor vid Ölands 16 rastplatser.

Annons

Redan i nästa vecka försvinner soptunnorna. Det första riktigt stora elddopet blir midsommarhelgen. Kvar på varje rastplats blir en liten svart sophållare där bilister kan slänga bullpapper och merflaskor.

”SKYLL INTE PÅ TURISTERNA”

– Vi ska inte skylla sopbergen på turisterna. Det här handlar om stugägare och vanliga ölänningar, som på väg från Öland eller till jobbet, vilka stannar till vid rastplatserna och slänger hushållssopor. Här har vi en till exempel, säger NCC:s David Nilsson och pekar på en tjusig Volvo som svänger in på rastplatsen i Glömminge, saktar in farten, men som sedan ser att NCC-personal är på plats och som då snabbt ökar farten för att köra ut från rastplatsen igen.

– Den där kommer bergsäkert att stanna till vid nästa rastplats och slänga sitt skräp, säger Ingrid Dahlberg, NCC.

MÖBLER OCH TV-APPARATER

David Nilsson och Ingrid Dahlberg är luttrade. De har rent av bokstavligt sett mycket skit på våra öländska rastplatser. Det handlar om möbler, tv-apparater, madrasser och gud vet allt.

– I går fick vår personal ta hand om två stora sopsäckar med människoavföring som någon hade dumpat vid Borglanda, säger David Nilsson.

På rastplatsen får bara slängas skräp som uppkommit i samband med rasten eller bilfärden. Punkt. NCC har gjort flera polisanmälningar mot personer som slängt hushållssopor vid rastplatserna. Adresserna till personerna finns på medicinburkar, brev och tidningar. Böteslappen för ertappade sopslängare ligger på 1 500 kronor.

EN DEL BLIR AGGRESSIVA

– De värsta rastplatserna är Wannborga, Borglanda och Glömminge och det handlar alltid om den västra sidan, säger Annelie Dahlberg.

Annons

Ertappade sopslängare är inte sällan aggressiva.

– Det finns till exempel stugägare som hävdar att de inte har någonstans att slänga sitt skräp, men det stämmer inte. De kan anmäla sophämtning till sina stugor när som helst, säger David Nilsson.

VÄNJA VID NYTT BETEENDE

Under sommarmånaderna städas och kontrolleras de öländska rastplatserna minst två gånger om dagen. Genom att helt ta bort soptunnona från rastplatserna hoppas man från NCC sida att vänja in ölänningar och stugägare vid ett nytt beteende. Det vill säga att slänga avfallet i sina egna soptunnor!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons