Annons
Nyheter

Får samla in långbenta grodor

Nyheter • Publicerad 4 mars 2008

ÖLAND

Insamling av långbensgrodan får dispens från fridlysningsbestämmelserna. Syftet är att informera samt skapa intresse och förståelse för den långbenta grodans bevarande.

Annons

Fem honor och fem hanar samt tio mindre bitar av befruktade äggklumpar av arten kommer att samlas in för detta nobla uppdrag. Långbensgrodan (Rana dalmatina) är en så kallad brun groda och förväxlas därför ofta med vanlig groda och åkergroda. Den har olika toner av brunt på ryggen och buksidan är gul eller rent vit. Ett kännetecken är att den har rikligt med röda knottror på undersidan av bakfötterna.

GRODTUNNEL

Den 13 juni 2007 invigdes Nordens Arks stora satsning på amfibier. De har ett specialdesignat hus som har inretts med utställningar med akvaterrarier med levande djur och plasmaskärmar som berättar om de olika arterna. I samarbete med Vägverket presenteras också praktiska åtgärder som till exempel hur en grodtunnel ser ut och fungerar.

JOHANNA ÖSTERBERG (PRAO)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons