Annons
Nyheter

Får bygga huset intill gravfält

Nyheter • Publicerad 7 januari 2008

ERIKSÖRE

Ett par från Nybro fick nej av länsstyrelsen till att bygga ett fritidshus på landborgskanten i Eriksöre, med hänvisning till att en fornlämning skulle kunna ta skada. Fel, anser länsrätten, och river upp beslutet.

Annons

Fritidshuset skulle gränsa till ett fornlämningsområde bestående av gravfält från järnåldern. ”Hela landborgen längs med väg 136 är här att betrakta som ett sammanhängande grav- och boplatsområde från bondestenålder och fram till modern tid”, motiverade länsstyrelsen sitt avslag till nybromakarna i augusti.

FORNLÄMNING PÅVERKAS INTE

För länsrätten anförde paret från Nybro att den aktuella marken dels använts för odling sedan minst hundra år tillbaka i tiden och att det dels redan funnits en byggnad på platsen tidigare.

Länsstyrelsen vidhöll sin åsikt inför länsrätten. ”En nybyggnation på den aktuella fastigheten står inte i samklang med riksintressets mening och skulle göra en påtaglig skada på detsamma”, ansåg länsstyrelsen.

Efter syn av platsen så hävdar länsrätten att det inte finns några hinder för makarnas fritidshus. Fritidshuset ligger inte ens i ett fornminnesområde utan gränsar bara där till. Nybroparets byggplaner bedöms inte påverka fornlämningsområdet nämnvärt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons