Annons
Nyheter

Fångstrikt år på fågelstationen med över 27 000 ringmärkta

Nyheter • Publicerad 15 november 2007

OTTENBY

I dag avslutade Ottenby fågelstation sin standardiserade ringmärkning för året, vilken pågått sedan den 15 mars. 2007 kan sammanfattas som ett mycket bra fågelår. Slutsumman blev nämligen hela 27 060 ringmärkta fåglar.

Annons

– Hela året har varit mycket fågelrikt på Ottenby. Men att det skulle bli ett av de tre bästa åren i Ottenbys 61-åriga historia var oväntat, säger Ronny Malm, ringmärkare på Ottenby fågelstation.

Det är väldigt ovanligt att fångsten håller en så hög standard över hela året som i år.

– Såväl fångsten under vår- och höstflyttning, som fångsten av vadare under sommarmånaderna är högre än genomsnittet 1972–2006, berättar ringmärkaren Simon Werngren.

INTE ENBART POSITIVT

Ringmärkningsstatistiken för året gav både positiva och negativa resultat. För flera svenska fågelarter fortsätter tyvärr nedåtgående trender.

– Till exempel uppvisar flera arter, som lever i anknytning till det klassiska jordbrukslandskapet, relativt låga fångstsummor även under detta annars så fågelrika år berättar platschefen Gabriel Norevik.

Bland annat har arter som rödstjärt, göktyta och ortolansparv fångats i fortsatt låga antal. Mer positiva resultat hittar man bland arter som övervintrar i tropikerna, såsom våra svalor och sångare.

INFLUENSAFORSKNING

Nästa år sker inga större förändringar i verksamheten på fågelstationen.

– Självklart kommer vi att fortsätta med den standardiserade fågelfångsten. För övrigt är det zoonos- och influensaforskningen, som kommer att stå i fortsatt fokus, avslutar Gabriel Norevik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons