Annons
Nyheter

Falsk bokföring i fasadföretag?

Nyheter • Publicerad 7 januari 2008

FÄRJESTADEN

Osanna och bristfälliga leverantörsfakturor. Falsk bokföring och ett fasadföretag som täckmantel för fusket. Det kan två män från Färjestaden ha gjort sig skyldiga till.

Annons

Nu åtalas de för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. De båda männen misstänks för att i två olika fall ha fifflat med bokföringen för att tjäna egna pengar.

VÄSTINDISKT FÖRETAG

Åtalet för bokföringsbrott rör ett aktiebolag i nöjesbranschen, där de båda männen utgjorde styrelsen. Bolagets leverantörer var svenska artister och artistbolag. Åklagaren har funnit att männen bokfört 35 leverantörsfakturor på ett falskt och bristfälligt sätt. Enligt bokföringen har nämligen fakturorna betalats av ett företag med säte i Dominica, Västindien. Detta företag var skrivet på en av männen. Kontroller av banköverföringar visar dock att pengarna förts över direkt från aktiebolaget till leverantörerna; det västindiska företaget har aldrig varit inblandat. Det har aldrig fyllt en affärsmässig roll och är inte skatteregistrerat i Sverige.

OBEFINTLIGA PENGAR

Trots detta har männen angivit det västindiska företaget som ekonomisk tillgång i aktiebolagets bokföring. I den bokföringen stämmer värdet av det västindiska företaget exakt överens med summan av 27 av leverantörsfakturorna, 310 850 kronor. Men dessa pengar kan omöjligt ha funnits inom det västindiska företaget, eftersom aktiebolaget redan betalat ut den summan till leverantörerna. Detta pekar på att det västindiska företaget egentligen aldrig innehaft några pengar. Männen har istället använt företaget som fasad för att få det att se ut som att aktiebolaget hade mer tillgångar än det egentligen hade.

KRAFTFULL BEVISNING

I det andra fallet har männen drivit ett aktiebolag inom hotellbranschen. Även här har de utgjort styrelse. Denna verksamhet har lett till åtal om försvårande av skattekontroll, då männen genom egna insättningar och felaktig bokföring placerat ut pengar för att öka sitt egna kapital.

I åtalet om bokföringsbrott lägger åklagaren fram 24 dokument som bevisning, bland annat utdrag ur bolagsregister och bokslutsbokningar. Vidare finns sju vittnen som varit leverantörer, däribland en idrottsprofil från Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons