Annons
Nyheter

Fåglarnas ”räddningstjänst”

Nyheter • Publicerad 17 juni 2007

NORRA KVINNEBY

I Norra Kvinneby pågår en annorlunda räddningsinsats. Anders Kalin och Göte Svensson räddar fågelägg från att bli uppätna.

Annons

Båda männen är väldigt naturintresserade och har varsin fiskebod bredvid varandra. Det är kring dessa bodar som räddningsinsatserna utspelar sig. I flera år har männen sett hur fågelägg försvinner då kråkor, korpar och minkar gärna äter upp dem. Även räv och grävling kan ställa till problem. Dessutom ligger äggen precis där områdets 50 kor tar sig fram.

– Men korna brukar bara vara nyfikna, det är när de blir uppjagade som de inte ser var de trampar, säger Anders Kalin.

FIENDEN BLIR MISSTÄNKSAM

Tidigare år har Anders och Göte försökt rädda Strandskator men inte lyckats. I höstas var de i kontakt med Länsstyrelsen som lovade att de skulle få så kallade kråkburar, som fångar kråkorna. Men några sådana har aldrig dykt upp. Därför bestämde sig männen för att ta saken i egna händer. De använder sig av en gammal vagn som tidigare användes för att dra upp bottengarnstolpar med. När de hittat några ägg längs stranden, bär de dit vagnen och ställer den över äggen. Även ramen av ett gammalt bord har kommit till användning. Av någon anledning har minken inte varit något problem just i år, men anordningarna gör att de större fåglarna håller sig borta.

– Kråkorna och korparna blir misstänksamma, det förstår att det är något konstigt och vågar sig inte dit, förklarar Anders.

FÅGELBESTÅNDET NEDÅT

Under Ölandsbladets besök ligger två bon skyddade, det ena tillhör en större strandpipare och det andra en fisktärna. Sammanlagt ruvas sex ägg.

– Fågelbeståndet här har gått konstant nedåt de senaste 20 åren. Det är roligt att se att det här fungerar, säger Anders och ser i tubkikaren att fisktärnan äntligen lagt sig tillrätta över sina ägg.

Nu kan hon ruva ostört.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons