Annons
Nyheter

Extra kontroller mot rattfylla

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

KALMAR LÄN

Nästa vecka genomför polisen en insatsvecka med fokus på alkohol och droger och satsar på extra kontroller. Samtidigt når samarbetet enligt Skelleftemodellen allt större framgångar i att erbjuda misstänka rattfyllerister snabb vård.

Annons

Många av dem som polisen omhändertar för ratt/drogfylleri har någon form av problem med sin alkohol- eller drogkonsumtion. Genom att polisen direkt efter förhör och provtagning erbjuder ett första samtal med socialtjänst/beroendevård, helst inom 24 timmar, ökar möjligheterna att lösa dessa problem. Erfarenheten visar nämligen att man är mest mottaglig för att ta emot hjälp direkt efter att man blivit omhändertagen.

SKELLEFTEMODELLEN

Polisen och socialtjänsten med flera har ett samarbete mot alkohol och droger i trafiken enligt ”Skelleftemodellen”. Vägverket roll är att driva på att samarbetet etableras och utvecklas. Med början i år driver Vägverket detta påverkansarbete på samma sätt i hela södra Sverige.

– Den här typen av långsiktigt och målmedvetet samarbete är oerhört viktigt för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Förra året var minst 20 procent av dödsolyckorna på vägarna i landet alkoholrelaterade, säger Rolf Johansson, vägdirektör Vägverket Region Sydöst.

Förutom att Polisen satsar extra på nykterhetskontroller under nästa vecka medverkar NTF vid insatsveckan med olika typer av informationsåtgärder riktade till både yngre och äldre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons