Annons
Nyheter

EU-beslut avgör Cementas framtid på Öland

Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

DEGERHAMN

En restriktiv miljöpolitik kan på sikt hota Degerhamnsfabrikens existens på Öland. Får Cementa inte tillstånd att släppa ut ökad mängd koldioxid från 2008 är framtiden i högsta grad oviss för ett av öns största företag.

Annons

För närvarande har Cementa i Degerhamn en utsläppsrätt på 232 811 ton koldioxid per år. Onekligen en stor mängd, men ändå inte tillräckligt för att utnyttja fabrikens fulla kapacitet.

– Utsläppsrätten grundar sig på gamla siffror och är beräknad på perioden 1998–2001, säger fabrikschefen Torbjörn Granqvist, och påpekar att det inte heller tagits hänsyn till de bränslerelaterade utsläppen.

40 procent av koldioxidutsläppen härrör nämligen från bränsleförbränningen (ett slags lösningsmedel).

– Men vi fick ingen tilldelning på den delen eftersom myndigheterna vill att vi ska använda oss av biobränsle (vilket används vid Cementafabrikerna i Skövde och Slite, reds anm).

BIOBRÄNSLE OHÅLLBART

Biobränsle är dock inget alternativ för fabriken i Degerhamn, anser Torbjörn Granqvist.

– Det finns inte tillräckligt med kött- och benmjöl och flis skulle kräva en sådan mängd att det blev ohållbart.

Dagens utsläppsrätt tillåter en årlig produktionsvolym på cirka 245 000 ton klinker (ett halvfabrikat till cement). Efterfrågan är dock stor, varför man vill öka produktionen med minst 20 000 ton 2008, vilket skulle kräva en ökad utsläppsrätt med lika många ton. Närmare bestämt rör det sig om ytterligare 21 000 ton koldioxid per år.

Utsläppsrätter går visserligen att köpa för 200 kronor per ton från andra industrier som inte utnyttjar sin kvot. Att på detta sätt uppnå den ökade produktionen i Degerhamn skulle således kosta 4,2 miljoner kronor, men det skulle inte löna sig eftersom vinstmarginalen för slutprodukten är för liten, påpekar Torbjörn Granqvist.

Nästa månad avgör regeringen hur mycket utsläppsrätter Sverige skall begära. Före semestern fattar sedan EU beslut om tilldelningen. Först i november vet man dock vad det kommer att innebära för perioden 2008–2012 och därmed Cementas framtid på Öland.

Annons

80 JOBB KAN FÖRSVINNA

– Det här handlar primärt om Cementa som helhet, men det faller tillbaka på Degerhamnsfabriken. Får vi inte en ökad tilldelning måste fabriken i Slite dra ned på exporten och det kan innebära att produktionen från Degerhamn flyttas dit i sin helhet.

Om inte utsläppsgränsen för koldioxid höjs hotas inte bara fabriken med dess 80 anställda i Degerhamn, utan hela den inhemska tillverkningen. Så småningom riskerar den att flyttas till länder utanför Europa, eftersom den restriktiva miljöpolitiken är densamma i hela EU, antyder Torbjörn Granqvist.

Är det ett hot från Cementas sida?

– Man ska se det som en realitet. Det går inte att hålla på och producera på ett mindre kostnadseffektivt sätt.

Torbjörn Granqvist betonar dock att det är alldeles för tidigt att redan nu börja spekulera om en nedläggning. Samtidigt sticker han dock inte under stol med att det faktiskt kan bli aktuellt på sikt.

– Men vi försöker ju påverka politikerna (på riksplanet) och hoppas att beslutsfattarna ser logiken i vårt resonemang.

Ännu har Cementa inte börjat lobba lokalt.

– Men vi känner att vi har kommunens och länsstyrelsens absoluta stöd för vår verksamhet.

FOTNOT: Utsläppsrätterna för fabrikerna i Skövde och Slite är 322 136 respektive 1 643 553 ton koldioxid per år 2005–2007.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons