Annons
Nyheter

Ett samhälle fritt från droger

Nyheter • Publicerad 15 januari 2008

BORGHOLM

Ett samhälle fritt från narkotika, dopning och ett minskat bruk av tobak och alkohol. Det vill Borgholms kommun arbeta för. Från och med årsskiftet arbetar folkhälsosamordnare Emma Gustavsson med dessa frågor på halvtid.

Annons

Emma Gustavsson började arbeta som folkhälsosamordnare i maj 2006 och fram till årsskiftet bestod hennes tjänst av femtio procent folkhälsosamordnare och femtio procent friskvårdskonsulent. Som folkhälsosamordnare arbetar Emma bland annat med att göra de olika aktörerna i samhället medvetna om varandra, hon är kan man säga en länk mellan till exempel skolorna och föreningarna och beslutfattarna. Emma arbetar med Folkhälsorådet som ger kommunstyrelsen information om vad som händer och vad som behöver göras i samhället och kommunstyrelsen i sin tur ger uppdrag åt Folkhälsorådet och Emma.

– Jag tar fram uppgifter till kommunstyrelsen angående olika frågor som rör folkhälsan så att de vet och förstår hur deras beslut påverkar människorna i samhället, säger Emma.

MÅLOMRÅDEN

Från och med årsskiftet vill Borgholms kommun satsa på ett samhälle fritt från narkotika och dopning och Emmas tjänst består nu till femtio procent av att vara alkohol- och drogsamordnare. Riksdagen har fattat beslut om ett övergripande nationellt mål och detta mål är nedbrutet i elva målområden. Borgholms kommun arbetar redan sedan tidigare med tre av dessa målområden:

• Delaktighet och inflytande i samhället;

• Trygga och goda uppväxtvillkor;

• Sunda och säkra miljöer och produkter.

Nu vill man alltså även satsa på mål elva:

• Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och dopning samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande.

Eftersom det här är något som man vill arbeta med riksomfattande har landets länsstyrelser fått möjlighet att söka pengar för att arbeta med dessa frågor och länsstyrelsen i Kalmar län betalar halva den del av Emmas tid som hon arbetar som alkohol och drogsamordnare.

Annons

HANDLINGSPLAN

Emmas första uppdrag är att revidera kommunens handlingsplan för att förebygga skador av alkohol och narkotika som antogs i augusti 2005.

– Jag ska titta på hur det ser ut i kommunen just nu utifrån målen de satte upp 2005, säger Emma.

Det är viktigt att följa upp besluten så att inget faller mellan stolarna. Kanske måste man ändra i vissa beslut för att bättre synliggöra vem som har ansvar. Några av Borgholms kommuns skolor har redan nu och kommer att arbeta mot alkohol och droger genom så kallat föräldrastöd genom tre olika program. ÖPP, Örebro preventionsprogrammet vänder sig till föräldrar med ungdomar i högstadiet och går ut på att få föräldrarna att behålla sin restriktiva hållning till alkohol och narkotika när barnen blir äldre.

SET, Social och emotionell träning vänder sig till elever från sex år till gymnasiet och bygger på att ge eleverna självkännedom, kunna hantera sina känslor, empati, motivation samt social kompetens. Nya steg vänder sig till föräldrar med ungdomar i åldern 10-14 år i syfte att förebygga tobaks-, alkohol- och narkotikaanvändning genom ökad kunskap.

FAMILJECENTRAL

För att förebygga alkohol- och droganvändande bland våra barn och ungdomar är det viktigt att föra fram att skolan givetvis har ett stort ansvar men man kan och bör göra insatser tidigare. Stöd till föräldrar bör finnas från det att fostret ligger i magen och fortsätta genom olika verksamheter fram till skolåldern. En familjecentral (öppen förskola, MVC, BHV, Socialtjänst) är en av de viktigaste arenorna för ett framgångsrikt förebyggande arbete i en kommun.

– Detta är ett långsiktigt arbete och det känns väldigt bra och konkret att arbeta med ett så stort område inom folkhälsa, säger Emma.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons