Annons
Nyheter

Ett mindre lysande EU-direktiv

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

MÖRBYLÅNGA

EU-direktiven från byråkratmaskineriet nere på kontinenten sköljer över oss. Alla minns väl jordgubbarna och de raka bananerna. Ett färskt EU-direktiv angående elförsäljning medför att Mörbylånga måste sätta el-mätare på varenda gatlyse – kostnad sex miljoner.

Annons

– Det mest idiotiska jag varit med om, uttrycker sig tekniska nämndens ordförande Ove Karlesand (m) med sedvanlig diplomatisk finess.

Samtliga kommuner i Sverige har tagit över ansvar, skötsel och underhåll av sina ”externa” el-förbrukningspunkter – gatlysena. Samtliga, utom fyra kommuner varav Mörbylånga är en. Torsås är också med i de fyras gäng samt två kommuner i Skåne.

BORTKASTADE PENGAR

Mörbylånga kommun har under en längre tid suttit i hårda förhandlingar med kraftbolaget Eon när det gäller just gatubelysningen. Det kan låta som ett trivialt ärende, men det rör sig om mycket stora belopp i mångmiljonklassen. Ett känt exempel där det gått snett i förhandlingarna är för övrigt Haparanda, där kommuninvånarna under flera år levt i ett relativt mörker då kommunen inte kommit överens med el-leverantören.

Förhandlingsläget i Mörbylånga är, som redan framgått, också kärvt. Och ett EU-direktiv som kräver att all el-försäljning ska kunna mätas vid själva punkten, i det här fallet gatlysen i sig själva, gör inte saken lättare. Kommunen har åtskilliga gatlysen och med tanke på att en mätare kostar cirka 18 000 kronor förutom själva arbete med att montera eländet (då är vi uppe i ungefär 30 000 kronor), kan man lätt inse att företrädare för kommunen har lätt att hålla sig för skratt. En preliminär beräkning – åtminstone har kommunen budgeterat för den summan – visar på en utgift på sex miljoner för dessa mätare.

– Det är idiotiskt. Det är fullkomligt bortkastade pengar, ryter tekniska nämndens ordförande, Ove Karlesand.

– Det går ju att se på lampan hur många watt den har och beräkna antalet timmar och el-kostnader efter det. Precis som vi gjort hittills. Och det har fungerat alldeles utmärkt.

REN SKRIVBORDSIDIOTI

Som tur är slipper kommunen att sätta upp mätare precis vid varenda stolpe. Men man måste göra det vid varje slinga. Och det finns ungefär 220 slingor...

– Den skrivbordsidiot som hittade på det här kan inte vara normal. Pengarna kunde ha använts på att bygga ut VA-nätet på södra Öland i stället. Jag har god lust att föreslå att vi ska skita i det här. Men det går inte. EU-direktiv är heliga saker.

Annons

Välmenande EU-byråkrater har således inte insett konsekvenserna av sitt direktiv. Och nu sitter Mörbylånga i rävsaxen på mer än ett sätt. Tills nu har Eon skött kommunen gatlysen mot ett slags paketpris, men det vill fortsättningsvis inte göra. Nu förhandlar kommunen med Eon om att ta över ansvaret för gatljusnätet, men Eon vill naturligtvis inre punga ut med kostnaden för alla dessa el-mätare som ska monteras...

– Nej, det kan bli jobbigt det här, pustar Krister Miller som skött kommunens förhandlingar hittills.

Man har inte lång tid på sig heller. Den 31 januari ska nämnden fatta beslut i ärendet. Och därefter får vi se om vi måste leva i mörker eller inte...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons