Annons
Nyheter

Ett KRAV-registrerat skolcafé

Nyheter • Publicerad 5 mars 2008

BORGHOLM

Eleverna på Slottsskolan fick för snart två år sedan prova på att laga ekomat ute i naturen. Intresset för ekomat väcktes och i går lämnade elevcafeterian in sin ansökan om att bli KRAV-registrerad.

Annons

Ända sedan den dagen då eleverna lagade mat ute i naturen i skogen bakom Slottsskolan har diskussionerna varit i full gång.

– Både inom elevrådet och kostrådet har vi pratat om det här i omgångar och redan innan jul hade vi beslutat oss för att vi vill bli KRAV-registrerade, berättade fritidsledare Milla Skoglund.

STORT INTRESSE FÖR EKO-MAT

Kravet för att kunna bli KRAV-registrerad är att man har minst nio KRAV-märkta livsmedel i sitt sortiment.

– Jag hittade KRAV-märkt potatismjöl igår, så nu använder vi tretton kravmärkta livsmedel hos oss, sa Milla Skoglund.

Dessa livsmedel är smör, ägg, mjölk, kaffe, te, socker, havregryn, vetemjöl, rågsikt, bitsocker, ströbröd, sirap och så potatismjöl.

Personalen på skolan märker ett märkbart stort intresse bland eleverna vad det gäller EKO-mat.

– Vi brukar alltid vända oss till vuxna. Jag tycker det är ett smart drag att börja här i en elevcafeteria hos ungdomarna, så att de för med sig EKO-mattänkandet när de blir äldre, sa Erik Måneld, ekokock i Miljöresurs Linné.

När ansökan är klar och godkänd, blir Slottsskolan elevcafeteria nummer två i Borgholms kommun att bli KRAV-registrerade. Nummer ett är Wannborga Vin & Lamm.

– Vi tycker att fler restauranger och konferensanläggningar på Öland borde ta steget och visa att man byter ut vissa livsmedel till KRAV-märkta, sa Milla Skoglund.

Annons

UNG GENERATION VISAR VÄGEN

Anders Hjorth från HS Certifiering besökte Slottsskolan på tisdagen för att färdigställa ansökan tillsammans med Milla Skoglund och biträdande rektor Marita Jonsson.

– När Slottsskolan väl har blivit KRAV-registrerade, återkommer vi en gång om året för att se att de följer det de har åttagit sig, sa Anders Hjorth.

Med sig hade Anders, Jacob Falkeby PR-chef och Marc Wester, båda från KRAV, Erik Måneld, Gösta Skoglund projektledare för Miljöresurs Linné.

– Slottsskolans KRAV-registrering är en del av visionen EKO Öland. Det är roligt att den unga generationen visar vägen, sa Gösta Skoglund och kallade Slottsskolan och Wannborga Vin och Lamm för föredömet Borgholm.

Intresset för Slottsskolans EKO-mat har spridit sig, ARLA har hört av sig och kan tänka sig att sponsra skolan ekonomiskt i dess satsning i framtiden.

För eleverna på Slottsskolan är det här viktigt. De ser att de kan påverka sin omgivning genom att gå samman och kräva att saker ska ändras

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons