Annons
Nyheter

Ett badhus som inte tål vatten?

Nyheter • Publicerad 31 maj 2008

BORGHOLM

Fukt i taket och torrt i bassängen, omvända världen har rått i Borgholms badhus.

Annons

– Klart att folk skrattar och skojar lite, men att säga att badhuset inte tål vatten är att ta i, säger anläggningens ägare Anders Jonsson.

Fredagen den 8 december år 2000 invigdes Borgholms badhus efter ett år av byggnation vid Kapelludden. I dag står anläggningen stängd. ”Bassängen skall tömmas och hela badhuset skall städas. Vi stänger därför 17/5 - 6/6” skriver badhuset på sin hemsida.

Badhusets ägare Anders Jonsson förnekar kategoriskt att det 21 dagar långa stoppet ska kopplas samman med det faktum att badhuset, vars själva existens bygger på vatten, paradoxalt nog har bekymmer med fukt. Vid en inspektion hittades fuktskador i tak och väggar. Bland hittade konstruktionsfel fanns även läckande fönster. Under våren har byggentreprenören OG Olsson utfört omfattande garantiarbeten för att komma till rätta med problemen.

– Men det har inget med stoppet att göra. Med tre års intervall tömmer vi bassängen, städar, kontrollerar och gör en översyn av anläggningen och nu var det dags och då passar OG Olsson på att köra slutfasen av sitt race, vi försökte tima ihop det, säger Anders Jonsson, vd för Borgholms Badhus AB.

Fuktproblemen badhuset drabbats av har sin förklaring i bristfälliga diffusionsspärrar.

BRISTFÄLLIGT

– Dessa har i vissa avseenden varit bristfälliga och framför allt inneburit att badhuset drabbats av höga energikostnader, det har gått åt mer energi än vad det borde ha gjort eftersom värmen läckt ut, säger Anders Jonsson, som dock inte har någon siffra på hur stort energispillet varit.

Garantiarbetet i sig vittnar om omfattande skador i vägg- och takpartier, där anläggningens östra och norra gavel delvis är avklädda och belamrade med byggnadsställningar. På gräsmattan bakom badhuset ligger en stor limbalk vars ena ände är helt murken. Även Ölands kalkrika vatten har till och från ställt till med bekymmer.

– Förra gången vi tömde bassängen var det mycket kalkavlagringar, men inte lika mycket denna gång. Sedan de (vattenverket i Köpingsvik) fick igång avhärdningsanläggningen har det blivit bättre, det kan vi se.

En och annan kommentar har badhusägare Jonsson fått kring fuktproblematiken.

Annons

– Folk skrattar och skojar lite, men att säga att badhuset inte tål vatten är att ta i. Det får du inga rubriker på, garvar Anders Jonsson och tilläger:

– Ibland blir det fel i byggnationer, det är inget mer med det.

TRE MILJONER

Borgholms Badhus, med bassäng, gym, café, shop, konferensmöjligheter med mera, med mera, kostade drygt 22 miljoner kronor att uppföra och omsätter cirka sex miljoner kronor årligen. Borgholms kommun har en viktig roll i sammanhanget, för drygt tre miljoner kronor per år (3 384 000 kronor i år) görs tjänsteköp i form av simundervisning för skolbarn och för pengarna har kommunen även möjlighet att påverka prissättningen och öpettiderna för allmänhetens badande.

Till slut, den som vill besöka badhuset för att motionera och stärka musklerna kan göra så, gymmet är öppet. Båda bassängerna var vid Ölandsbladets besök fyllda med vatten, men icke tillgängliga för dopp.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons