Annons
Nyheter

E.on hotar med strömlöshet

Nyheter • Publicerad 4 januari 2006

ÖLAND

E.on kan bli ”E.off”. Bolaget har nämligen i en skrivelse till kommuncheferna varnat för att stora områden kan tvingas kopplas bort från elnätet om det blir en kall vinter. Detta tillbakavisas av Svenska Kraftnät som ren propaganda, men från Regionförbundet är man uppenbarligen orolig.

Annons

Statliga Svenska Kraftnät menar att pratet om elbrist bara är en del i en kampanj från kraftbolagen för att få fram en utbyggd elproduktion nu när kärnkraften börjar avvecklas, något som dock E.on förnekar.

”ELEN RÄCKER”

Redan i höstas varnade elnätsföretagen för en kommande elbrist och gick till och med så långt som att påstå, att stora områden skulle bli tvungna att kopplas bort från nätet för att minska belastningen.

Enligt E.on grundas beräkningarna på en rapport som Svenska Kraftnät lämnade till regeringen i augusti. Trots det hävdar Svenska Kraftnät att marginalerna räcker till även om det skulle bli en mycket kall och lång vinter.

– Vi har inte varnat för elbrist som E.on säger att vi har gjort. Det får stå för dem. Vi håller inte med om det, säger Svenska Kraftnäts presschef Mårten Norgren till tidningen Sydsvenskan.

HEMLIGA PLANER

Men Regionförbundet verkar ta hotet om elransonering på största allvar. Regiondirektör Håkan Brynielsson har begärt att länets kommuner omgående skall få tillgång till hur en eventuell bortkoppling kommer att ske.

Enligt E.ons regionchef Håkan Gunnarsson är dock bortkopplingsplanerna sekretessbelagda och kan sannolikt inte röjas utan ett regeringsbeslut. Han avslöjar dock så pass mycket att det är inga små områden det handlar om, utan i storleksordningen halva Kalmar – eller hela Öland(det sistnämnda reds anm).

Blir detta aktuellt kan de berörda områdena bli utan ström i upp till två timmar med i bästa fall endast 10 till 15 timmars varsel. I värsta fall bara en kvart.

KRITISK MÅNDAG

Annons

Efter några milda dagar börjar nu kölden sätta in och Håkan Gunnarsson fruktar att det kan bli problem redan nästa vecka när industrierna kör igång igen efter storhelgerna då det brukar bli en topp i strömförbrukningen.

– Vi menar att det finns en risk för elbrist om det blir riktigt kallt och det varar länge, säger E.ons informationschef Jan-Erik Olsson till Sydsvenskan och tillägger, att även företrädare för Svenska Kraftnät tidigare medgivit att det finns en sådan risk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons