Annons
Nyheter

Eon fick betala tillbaka avgift

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

GYNGE

Mannen ansåg att Eon tog för hög avgift för hans nya elanslutning. Han begärde då prövning hos Energimarknadsinspektionen, som nu beslutat att elbolaget ska återbetala drygt 37 000 kronor.

Annons

Mannen är boende i Gynge och ville ha en nyanslutning av el till sin fastighet. Elbolaget Eon beräknade att installationen krävde en 280 meter lång lågspänningskabel samt 40 meter serviskabel. Detta skulle kosta 78 400 kronor exklusive moms. En kostnad som mannen alltså inte gick med på.

I beslutet om vad som kan vara en skälig kostnad, har Energimarknadsinspektionen till stor del gått efter lagar om den så kallade nättariffen; avgifter och övriga villkor för överföring av el och för anslutning till ledning eller ledningsnät. Vidare har tidigare domar från kammarrätten legat till grund för beslutet.

EGNA UTRÄKNINGAR

Energimarknadsinspektionen har gjort bedömningen att det finns schabloniserade avgifter för att fastställa anslutningsavgifter. Även om mannens tomt ligger utanför tättbegyggt område, och avgiften därmed blir något högre, så kan avgifterna schabloniseras.

Genom egna uträkningar och schabloniseringar kom Energimarknadsinspektionen slutligen fram till att mannen ska betala 40 980 kronor till elbolaget. Eon ska därmed återbetala 37 420 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons