Annons
Nyheter

Enhetschefer kan gå ut i strejk

Nyheter • Publicerad 15 maj 2008

ÖLAND

Vårdförbundet går in i en ny strejkfas den 20 maj. Inom ölandskommunerna är tre enhetschefer varslade, två i Borgholm och så Anna Lindqvist i Mörbylånga. I veckan gör hon de sista förberedelserna inför strejken.

Annons

– Semestrarna ska gärna vara klara innan. Men sedan måste man kolla när det är aktuellt med skyddsåtgärder och vilka saker andra får göra och inte. Vi vill ju inte bli strejkbrytare, säger Anna Lindqvist.

Hon är enhetschef för kommunens sjuksköterskor och distriktssköterskor. Redan i ett tidigt skede kan strejken drabba kommunens hemtjänst, eftersom kvalitets- och utvecklingsfrågor avstannar.

– Hemsjukvården är väldigt ny. Varje dag jobbar vi med att hitta former och rutiner. Vi ställs inför nya saker hela tiden och det är inte bra att utvecklingen stannar av.

LÖNER KAN FÖRSENAS

Anna Lindqvist har även ansvaret för ekonomisk uppföljning, månadsrapporter till socialnämnden och fakturor som ska betalas.

– Om strejken drar ut kan även timvikariernas lön dröja, eftersom jag är den som skriver under lönepapperen.

Men hon tror inte att patienterna kommer att beröras i första skedet.

– Det blir nog på längre sikt i så fall, om strejken blir långvarig och personal inte kan ersättas.

Vad känner du inför strejken?

– De är för en god sak, sedan kanske jag inte har lust att strejka. Men jag hoppas på bra resultat, alla är väl värda en löneökning.

Annons

ANDRA FACKFÖRBUND

I Borgholms kommun varslas bemanningsenhetens chef Eva Wichart-Emmerfeldt, samt Monika Johansson, chef för hemsjukvården. Även Charlotta Didriksdotter, enhetschef för Ekbacka korttidsboende, tillhör Vårdförbundet. Men hon blir sannolikt undantagen från strejken.

Övriga enhetschefer inom ölandskommunerna tillhör andra fackförbund, och berörs därför inte av Vårdförbundets stridsåtgärder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons