Annons
Nyheter

En ”vårdgaranti” vid sjukresor

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

KALMAR

När vänstermajoriteten i landstinget på måndagen lade fram sitt budgetförslag för 2009 var det tunnsått om de verkliga nyheterna. Det var en budget i stilen ”mera och bättre av det som finns”. Men i ett avseende fanns det en nyhet som kan påverka sjukresenärer från Öland.

Annons

Liksom tidigare blir det även nästa år fria resor med kollektivtrafiken till planerade sjukhusbesök. Måste man åka så kallat specialfordon, vanligen taxi, så kommer det att kosta 100 kronor, en höjning från 80 kronor. Men här kommer det fina i kråksången enligt landstingsrådet Anders Henriksson (s):

– Vi inför en ”vårdgaranti” även vid sjukresor, så att patienten får pengarna tillbaka om resan tar för lång tid, lovade han.

För lång tid har det tagit om resan tar mer än 50 procent längre tid än vad det normalt skulle ta om man åkte raka vägen från hemmet till platsen för sjukbesöket.

Det blir alltså en ny uppgift för Kalmar läns beställningstrafik AB (KLB) att pussla ihop resorna, så att slingrandet mellan byarna för att plocka upp så många som möjligt inte tar för lång tid. Vill det sig illa får man skicka två bilar i stället för en.

KORTARE TIDER

– Sjukresorna för dem som bor långt från sjukhusen och inte kan åka kollektivtrafik får inte ta för lång tid, betonade landstingsrådet. Vi måste bli bättre på att skära i dagens tider, som ibland kan vara för långa.

Men ett av de största problemen är ju att patienterna inte sällan måste åka hemifrån mycket tidigt och/eller måste vänta väldigt länge på att få starta returresan. Hur blir det med den tiden, frågar vi.

– Det är två skilda saker, men vi tittar på den aspekten också. På torsdag skall vi diskutera frågan i landstingsstyrelsens arbetsutskott (LSAU).

Det är Birgitta Alfredsson, handläggare i landstingskansliet som tillsammans med KLB:s Conny Karlsson gjort den utredning som i veckan skall läggas fram, först för Anders Henriksson, sedan för LSAU.

– Vad vårt förslag går ut på blir inte offentligt förrän det är dags för landstingsstyrelsen att behandla ärendet, meddelar hon. Men strävan är att minska alla väntetider så mycket som det är möjligt.

För den borgerliga oppositionen kommer förslaget som en överraskning. I det avseendet tycks det vara vattentäta skott mellan landstingets olika falanger.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons