Annons
Nyheter

En välmatad mässa

Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

GÖTEBORG

Den som besökte årets turistmässa kunde konstatera att det var lite glesare bland de svenska utställarna jämför med tidigare år, men antalet besökare ökade med drygt 2 000. Det mesta var sig dock likt, några nyheter som stack ut påtagligt handlade det kanske inte om. Ska man försöka hitta någon trend ligger nog havet och maten närmast till hands, var och en för sig eller tillsammans.

Annons

– Affärsmässigt blev året TUR-mässa en kanonsuccé. Det har sålts resor som aldrig förr, bland annat såldes tusentals resor direkt på mässgolvet, säger Johan F Lundberg, mässansvarig, i ett pressmeddelande från TUR 2008 som samlade 51 000 besök.

Á LA WALLMAN

Bland de marina turistmålen är det förstås Stockholms skärgård som varit ledande i många år, med mängder av båtförbindelser och numera också ”Öppen skärgård” med ett 15-tal åretruntöppna hotel, pensionat och krogar. Även i Göteborgs skärgård, som dock är betydligt mindre, går flera fasta turer och olika skärgårdskryssningar; till exempel Brännö brygga, Hisningen runt och skaldjurskryssningar.

Ett av rederierna är Skärgårdslinjen, som med fartyget Trubaduren som bjuder på några timmars skaldjurskryss med sjungande och showande personal á la Wallmans Salonger tillsammans med vackra vyer. Nytt för i år är Kurs Pater Noster, den berömda fyrplatsen utanför Marstrand, som nu kan erbjuda logi i fem dubbelrum och framförallt en restaurang med måltider baserade på råvaror från närområdet, inte minst fisk och skaldjur. Bland grytorna residerar kökschefen Thomas Norman, sommarölänning i Borgholm, som har ett 20-årigt förflutet på Göteborgs bästa krogar. Bland annat på krogen 28+, som begåvats med en stjärna i Guide Michelin. I sammanhanget kan nämnas att fyren Pater Noster förra året åter bogserades ut på sin gamla plats efter en omfattande renovering iland. Hit kommer man med fördel i egen båt, men kan också bli hämtad, med taxibåt, RIB-båt eller varför inte med helikopter.

NORGEKRYSS

Ett annat rederi är Dejlig Cruise i Fiskebäckskil, strax söder om Lysekil, som med denna hamn som utgångspunkt gör kryssningar till Smögen, Lysekil, Grundsund, Gullholmen och Käringön. Här kan man också föja med på räkkryssning eller sälsafari, men framförallt göra en spännande fyradagarskryssning till Telemark i Norge. Här färdas man omkring tio mil genom kanaler och slussar upp till ett insjösystem som sträcker sig ända till foten av Hardangervidda med 1 000 meter höga fjäll med snöklädda toppar. Dessa kryssningar offereras på begäran av grupper på max 25 personer.

En annan utställare var Havets Hus i Lysekil, som hade en liten bassäng med några av havsdjuren som lever i de bohusländska vattnen. Här kunde den som ville, eller vågade, ”gosa” med sjögurkot, taggiga sjöborrar, sjöstjärnor och eremitkräftor i sina snäckskal. På Havets Hus finns omkring 100 av de 130 djur- och fiskarter som lever i Västerhavet i olika akvarier, bland annat i ett tunnelakvarium där man kan se hajar på riktigt nära håll.

BÄST I VÄRLDEN

Ostron är också något som hör Västkusten till, och i Grebbestads monter kunde man sörpla i sig dessa läckerheter. Västkusten anses ha de bästa ostronen i världen, vilket undertecknad inte tvivlar på efter en lättlunch på åtta stycken. Dessa öppnades av Staffan Greby, hedersordförande i Ostronakademien, med förklaringen att de är som allra bäst just nu.

Men även på ostkusten finns mängder av turistmål med marin anknytning. Så till exempel Östgötaskärgården som är ett samarbetsorgansiation mellan Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. Och här finns flera alterantiv till båtutflykter och kryssningar. På mässan fanns också Östgötamat som presenterade drygt 50-talet medlemmar, krogar, producenter och gårdsbutiker, inom Regional Matkultur.

Annons

Även Västervik och Oskarshamn kan numera flera möjligheter att besöka sina skärgårdar. Ja, i princip kan man säga att större delen av Sveriges kuster och skärgårdar numera är tillgängliga för den båtlöse.

NYA FÄRJOR

Men havet är inte bara räkkryssningar och guidade turer. Rederiet ACElink i Helsingborg presenterade sina två splitternya färjor som som ersätter de välkända Sundsbussarna mellan Helsingborg och Helsingör. Nyligen levererades m/s Simara och m/s Siluna, två 60 meter långa fartyg som till utssendet påminer mycket om de lyxyachter som shejker och annat förmöget folk brukar hålla sig med. Ombord finns restaurant, café, pub och butik och därmed som klippt och skuret för att ”tura”.

Gotland puffade för Kulinariska utflykter på ön, förslag på fyra olika utflykter till krogar, producenter och gårdsbutiker från norr till söder, och även Primör Premiären där man bjuder på sparris, kaipar, ramslök, rabarber, lamm och laxöring med mera.

I den gotländska montern fannsockså Destination Gotlands markandschef Per-Erling Evensen och Gotlands Turistförenings marknadschef Annamari Thorell, som bland annat delade ut broschyrer och tidtabeller för gotlandsfärjorna. Och vad beträffar linjen Grankullavik-Visby kunde Per-Erling meddela att hittills är över 2 000 passagerare inbokade.

KULTURTURISM

Turism är ju inte bara mat och hav, utan även kultur. På plats fanns KulturTurism i västgötska Lidköping, som enligt prospektet ”utbildar framtidens marknadsförare och projektledare för kultur- och turismnäringen”. Det handlar om en kvalificerad yrkesutbildning på 80 poäng och som berättiga till studiemedel.

Sammanfattningsvis kan det vara på plats att åter upprepa en sak. Vill man som utställare på en mässa, oavsett ämnet, locka till sig folk är det något att stoppa i munnen som gäller. Och helst då av lokalt ursprung. Vilket med önskvärd tydlighet visad sig på TUR-mässan där folk flockades som flugor kring en sockerbit hos dem som hade något att bjuda på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons