Annons
Nyheter

En underskrift som kan bli dyr

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

ÖLAND

I det finstilta göms kostnaden.

Annons

– Drygt 9 000 kronor för lite text på en cd-skiva. Ytterligare en variant av bluffakturor, säger en drabbad företagare i Borgholm.

Denna gång gäller larmet ”European City Guide”, en till synes oförarglig blankett med förtryckta företags- och adressuppgifter. Mottagaren ombeds att kontrollera uppgifterna för att sedan klämma dit en signatur längst ner till höger, den tomma rutan är för säkerhets skull tydligt markerad med ett stort kryss. I presentationen sägs att ditt företag, i och med ett godkännande av adressuppgifterna, får plats i European City Guide:s nätbaserade företagskatalog samt på en CD-rom skiva.

– Det finns anledning att varna för blanketten, läser man inte det finstilta utan bara fyller i blir det dyrt, säger en företagare i Borgholm.

28 000 KRONOR FÖR EN CD

Först längst ner, i en finstilt och kompakt textmassa, framgår det att deltagande i denna för många helt okända företagskatalog kostar. Mycket.

– 987 euro per år i tre år! En underskrift kostar dig nästan 28 000 kronor. För att ditt företag ska finnas med på en cd-skiva!

– Här måste alla vara uppmärksamma, detta är ytterligare en variant av bluffakturor.

Flera konsument-sidor på nätet hissar varningsfall för Valencia-baserade European City Guide. Företaget European City Guide har tidigare haft näringsförbud i Spanien efter klagomål från flera olika europeiska länder, men har det sista halvåret återigen vaknat till liv i form av mängder av utskick och även telefonsamtal till företagare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons