Annons
Nyheter

En svensk ko – uppenbarligen

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

GLÖMMINGE

Utmed väg 136 norr om Glömminge står en blågul ko mitt på åkern i ur och skur. Många har frågat sig vad som är meningen. Ölandsbladet har svaret på gåtan.

Annons

Lagom till sommaren dök det upp en blågul ko i naturlig storlek på åkern utmed väg 136 norr om Glömminge. Från vägen kan bilisterna se att det finns en text på kon även om det är omöjligt att se vad det står.

Hans Durell äger marken och förvaltar kon. Han beskriver sig själv som ambassadör, men för ytterligare kommentarer hänvisar han till Per Andersson som är ordförande i intresseföreningen ”Sveriges mjölkbönder”.

SVENSKA MJÖLKEN

– Vi är en organisation med omkring tusen medlemmar som värnar om den svenska mjölken, och att den svenske mjölkbonden skall få finnas kvar. Att placera ut svenska kor är ett sätt för oss att manifestera det, säger Per Andersson. Han berättar också att texten på kon är ”Den rättvisa mjölken”.

I nio länder i Europa finns det liknande kor i nationella färger som påminner om att den lokala mjölkproduktionen är viktig. Runt om i Sverige finns det både små och stora svenska kor, från Skåne i söder till Järvsö i norr.

– Föreningens syfte är att berätta om orättvisorna, som vi upplever det, när svenska mjölkbönder skall konkurrera med bönder i Europa som inte alls har samma kvalitetsregler som vi. Inte minst gäller det Danmark som säljer mycket mjölk till Sverige, säger Per Andersson.

DYRARE ÄN VATTEN

I Österrika är motsvarande ko som den i Glömminge ett inregistrerat varumärke. Den mjölk som säljs med det varumärket är dyrare och vinsten går till den lokale bonden som får större möjligheter att överleva.

– Idag är mjölken billigare än vattnet som du köper i butiken, säger Per Andersson som menar att mjölkpriset egentligen skulle höjas till det dubbla. Han tror att kunderna skulle fortsätta köpa mjölk i alla fall.

Kon i Glömminge är utlånad till Hans Durell som tycker att den både är vacker och har en bra innebörd. För den som är intresserad av att ha en egen svensk ko är det bara att vända sig till föreningen Svenska Mjölkbönder, som säljer och lånar ut dem.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons