Annons
Nyheter

En långdragen budgetdebatt

Nyheter • Publicerad 27 november 2007

BORGHOLM

Det tog närmare tre timmar innan fullmäktigeordföranden Anita Lönegård kunde klubba dagens första ärende, Budget 2008. Budgeten togs förvisso redan i juni, men sedan dess har en rad tilläggsposter tillkommit.

Annons

Nu handlade det alltså om en avstämning som inledningsvis föredrogs av ekonomichefen Evert Kvarneke. I investeringsplanen finns upptaget 31 miljoner, varav 23 miljoner går till renoveringen av Stadshuset.

– Det är ju pengar som inte finns, man måste ju låna, menade Per Lublin, som hellre såg att man tillförde socialnämnden mer medel och satsade på byskolorna.

–  De tillfälliga förvaltningslokalerna är helt OK, och frågan är väl om inte Stadshuset blir överflödigt om Öland bli en kommun. Nej, skrinlägg istället planerna och utred en försäljning av fastigheten, tyckte Per Lublin och yrkade avslag.

NÖDVÄNDIG RENOVERING

I den första av kvällens sex voteringar gick dock på kommunsstyrelsens förslag, 38 ledamöter, medan fyra avstod.

– Renoveringen av Stadshuset är helt nödvändig, här arbetar 52 personer och inget har i princip gjorts sedan 1943, inflikade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Socialnämndens ordförande Asta Ivarsson (c) tyckte det var positivt att nämnden fått ytterligare fyra miljoner i anslag, med befarade att det inte skulle räcka.

– Jag misstänker att det behövs ett tillskott till våren.

Ilco Corkovic (s) var inte nöjd med att socialen får 2,6 miljoner mindre än man önskat.

– Budgeten håller inte och här offrar man kvalitén. För att ta ett exempel så har hemtjänsten på nora Öland fyrdubblats på fyra år.

Annons

Genom omfördelningar i budgeten för utbildningsnämnden  mindre resurser.

– Halva vårt investeringutrymme försvinner, vilket drabbar vår IT-policy. I klartext kan vi inte byta ut datorer som planerat, förklarade ordföranden Sven-Göthe Lidheim (c).

NÅR INTE FINANSMÅLET

Åke Nilsson (kd) hade hoppats på ett anslag på 500 000 kronor till en hiss i Ungdomens Hus i Borgholm, så att handikappade ungdomar kan ta sig till övervåningen. Nu yrkade han på ett tilläggsanslag och fick visst medhåll, men detta avslogs.  Enligt lagen ska alla offentliga lokaler vara handikappanpassade senast år 2010. Lisbeth Lennartsson uttryckte förhoppningen att hissen kommer med i 2009 års budget, medan Eddie Forsman (m) föreslog att man kunde ta medel ur årets investeringsbudget som ännu inte är förbrukad.

2008 års budget har ett resultat med plus 2 510 tkr, vilket innebär att kommunen inte når det finansiella målet att resultatet ska vara minst en procent av intäkterna från skatter och bidrag, något som Lisbeth Lennartsson också beklagade. Anders Marell, c-ledamot men också revisor, var också kritisk mot detta.

– Det är orimligt att vara revisor och bli inte förvånad om jag reserverar mig mot en budget som inte tar hänsyn till långsiktighet.  Vi är på väg nedåt och måste gå till botten med vår dåliga ekonomi, menade Anders Marell som valde att göra en protokollsanteckning när resultatbudgeten antagits.

Fullmäktige beslutatade att anta förslaget om en gemensam näringslivsorgaisation för de båda kommunerna. Den träder i kraft vid årskiftet och kommer att ligga under Ölands kommunalförbund. Och hur detta utfaller ska redovisas i en återrapportering i augustsi nästa år.

Även mot detta hade Per Lublin invändningar och begärde avslag. Men förlorade stort vid den efterföljande voteringen som slutade med 39 röster för ks-förslaget, en för avslag samt tre som avstod.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons