Annons
Nyheter

En farlig övergång i Torslunda

Nyheter • Publicerad 24 juli 2008

TORSLUNDA

I två omgångar har Linda Lavesson skrivit brev till Mörbylånga kommun för att påpeka riskerna med att korsa väg 136, vid Henriksdalsvägen i Torslunda.

Annons

En kraftig kurva söder om övergången, gör att det inte går att hålla uppsikt på trafiken.

– Det är en olycklig övergång utan bra alternativ, säger Linda Lavesson.

FLERA BARNFAMILJER

På Henriksdalsvägen bor flera barnfamiljer och många ridande ungdomar passerar där varje dag. När de ska ta sig över väg 136 från västra till östra sidan är det inga problem eftersom de då ser hela kurvan. Värre blir det på hemvägen.

– Då måste man gå ut i vägen för att se om det kommer någon bil, och vara beredd på att snabbt hoppa tillbaka om det gör det, säger Linda Lavesson som inte vågar korsa väg 136 nu under semestertrafiken.

Anledningen till att de vill passera 136:an precis vid Henriksdalsvägen, är att Södra Arontorpsgatan ligger på andra sidan och ansluter till en cykelväg mot skolområdet.

– Alternativet är att gå längs väg 136 till skolan. Det är egentligen bättre än att korsa, men det är en kraftigt trafikerad väg där det inte är kul att gå med barnvagn, och ännu värre att skicka större barn på egen hand, säger Linda Lavesson.

ÅTMINSTONE EN SKYLT

I september förra året påpekade hon problemen i ett brev till kommunen. Ärendet lämnades över till Vägverket, som svarade att det är kommunen som har ansvar för sänkning av hastigheten på vägen. Därför har Linda Lavesson nu skrivit ett nytt brev till Mörbylånga kommun, med hopp om att något kan göras.

Hon skulle önska att väg 136 breddas 100-150 meter från Henriksdalsvägen fram till Torslunda-skolan, för att på så sätt göra en gång- och cykelväg möjlig. Ett farthinder eller sänkt hastighet från 50 till 30 kilometer i timmen skulle också vara ett alternativ.

– Jag har förståelse om det är svårt att lösa en breddning eftersom det ligger tomter långt ut mot vägen. Och jag förstår att det inte bara är att sänka hastigheten eller bygga en vägbula. Men det skulle åtminstone gå att sätta upp en skylt vid kurvan som upplyser biltrafikanter om korsningen och övergången. De som inte är vana att köra här har ju ingen aning om att det kan komma gående över vägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons